Mainos

Professori Jussi Linnamo kuollut

Ministerinä ja Pankkitarkastusviraston johtajana toiminut professori Jussi Linnamo kuoli tiistaina kotonaan 79-vuotiaana.

Professori Jussi Linnamo kuoli vaikean sairauden murtamana tiistaina 18. toukokuuta kotonaan Espoossa. Linnamo oli syntynyt 13. lokakuuta 1924 Viipurissa.

Linnamo toimi 1970-luvulla ministerinä Koiviston, Paasion ja Sorsan hallituksissa sekä nykyisen Rahoitustarkastuksen eli entisen Pankkitarkastusviraston johdossa 1970- ja 1980-luvuilla.

Linnamon nimi liittyi näkyvästi myös syksyn 1972 ns. Zavidovo-vuotoon. Tuolloin EEC:hen liittymistä vastustavat sosiaalidemokraatit vuotivat julkisuuteen presidentti Urho Kekkosen ja neuvostojohdon välisiä keskusteluja koskeneen salaisen muistion. Sen mukaan Kekkonen oli luvannut neuvostojohdolle, ettei sopimus EEC:n kanssa muuta Suomen ulkopolitiikan yya-linjaa. Varsinaisia vuotajia ei saatu kiinni, mutta muistion kopioijista kaksi tuomittiin Helsingin raastuvanoikeudessa. Kolmas kopioija, ministerinä toiminut Jussi Linnamo joutui eroamaan tehtävästään.

Linnamo toimi vuonna 1972 pääministeri Rafael Paasion toisessa hallituksessa ministerinä ulkoministeriössä, kauppa- ja teollisuusministerinä sekä ministerinä sosiaali- ja terveysministeriössä. Hän jatkoi seuraavan vuoden toukokuuhun Sorsan hallituksen ministerinä ulkoministeriössä sekä kauppa- ja teollisuusministeriössä.

Linnamon ura Pankkitarkastusvirastossa alkoi vuonna 1970 ja jatkui aina vuoteen 1988 saakka. Viime vuosikymmenen lamaa käsittelevässä kirjassaan Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen johtava ekonomisti Jaakko Kiander ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen johtaja Pentti Vartia kertovat, että Linnamo varoitti liberalisoinnin riskeistä jo 1980-luvulla ja halusi perinteisen säätelyn tilalle selkeät pelisäännöt ja lisää valtuuksia valvoville viranomaisille.

Linnamo lanseerasi myös "kasinotalouden" suomalaiseen keskusteluun ja asettui vastustamaan osakemarkkinoiden ylilyöntejä.

Professorin arvonimen Linnamo sai vuonna 1999. Tammikuussa 2003 Linnamolle myönnettiin Kansantaloudellisen yhdistyksen Eino H. Laurila -kansantulomitali hänen ansioistaan kansantalouden asiantuntijana. Puoluekannaltaan hän oli sosiaalidemokraatti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.