Prinsessa Märtha Louise kertoo saaneensa tappouhkauksia shamaani-rakkaansa vuoksi: "Viikoittain kuulemme, miten häpäisemme meidän perheemme"

7:59
Prinsessa Märtha Louise vieraili viime vuonna Vappu ja Marja Livessä

Shamaanin kanssa seurusteleva Norjan prinsessa kertoo Instagram-julkaisun yhteydessä muuttuneesta maailmankuvastaan rasismia vastaan.

Norjassa kohahti reilu vuosi sitten, kun prinsessa Märtha Louise paljasti seurustelevansa yhdysvaltalaisen shamaanin Durek Verrettin kanssa.

Prinsessan ja shamaanin suhde on kestänyt useista kohuista ja siitäkin huolimatta, että pariskunta asuu eri mantereilla, eikä ole koronapandemian takia pystynyt tapaamaan toisiaan pitkään aikaan.

Nyt Märtha Louise avautuu Instagram-julkaisun yhteydessä siitä, miten Verrettin kanssa seurustelu on saanut hänet näkemään rasismin uudella tavalla.

– Durekin tyttöystävänä olo on antanut minulle pikakurssin siitä, miten valkoinen ylivalta on valloillaan. Ja siitä miten olen tietoisesti ja tiedostamattomasti ajatellut ja toiminut mustia ihmisiä kohtaan.

– Olen pitänyt oikeuksiani itsestään selvinä. En ole koskaan katsonut kunnolla, mitä rasismi oikeasti on.

Hän kertoo aikovansa muuttaa toimintatapojaan jatkossa.

– En ole ylpeä siitä ja tajusin, että minun täytyy kasvaa ymmärtämään tämä syvästi juurtunut systeemi, jotta voin olla sitä purkamassa. Minun täytyy kasvaa valkoisena ihmisenä ja sivistää itseäni. Minusta täytyy tulla parempi ja siirtyä rasismin vastaisuudesta rasismin vastustajaksi.

Prinsessan mukaan rasismi näkyy parin arjessa useissa pienissä asioissa, kuten ystävien olettamuksista siitä, että Verrett valehtelee kaikesta. Hänelle ei laiteta istuinpaikka pöytään ja korkeassa asemassa olevat henkilöt eivät halua kätellä hänen kanssaan. Myös heidän suhdettaan on arvosteltu paljon.

– Oletetaan, että Durek ei ole hyvä ihminen, vaikka hän rakastaa minua. Luullaan, että hän on manipuloinut minut rakastamaan häntä ja manipuloi minua suhteessamme. Miten hän käyttää minua taloudellisesti hyväksi. Lehdistö esittelee hänet valehtelijana, väkivaltaisena ja uhkana perheelleni ja itselleni.

– Se on rasismia. Olemme molemmat saaneet tappouhkauksia yhdessä olomme takia. Ja viikoittain kuulemme, miten häpäisemme meidän ihmisemme ja perheemme valitsemalla toisemme.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja