Mainos

Primulan ex-johdolta vaaditaan laiminlyönnistä miljoonakorvauksia

Konkurssiin menneen perheyhtiön Primulan entiseltä johdolta vaaditaan mittavia korvauksia Helsingin käräjäoikeudessa vireillä olevassa riita-asiassa.

Konkurssipesän mukaan Primulan entinen toimitusjohtaja Juha Valkamo ja neljä hallituksen jäsentä ovat aiheuttaneet Primulalle tahallaan tai huolimattomuudesta lähes 13,4 miljoonan euron vahingon. Tätä summaa konkurssipesä perää yhteisvastuullisesti korvauksena vastaajilta.

Primula ajautui konkurssiin toukokuussa 2012, kun yhtiön jätti-investointi (Herkkupaja-projekti) osoittautui aivan liian kalliiksi. Primulan haki konkurssiin työeläkeyhtiö Varma vuokrarästien vuoksi. Toinen suuri velkoja on Keski-Uudenmaan Osuuspankki.

Ennen konkurssia Primula oli yli satavuotias leipomo- ja ravintolatoiminnan perheyritys.

”Investointia ja yhtiön varainhoitoa ei valvottu”

Primula investoi vuosina 2009-2011 taloudellisesti erittäin merkittävään tehdasprojektiin Järvenpäähän. Tehdasprojektia kutsuttiin nimellä Herkkupaja.

Primulan yhtiökokous hyväksyi yhtiökokouksessa helmikuussa 2009 hallituksen investointiesityksen Herkkupaja-projektista. Rakennuskustannuksiksi hyväksyttiin 20,9 miljoonaa euroa. Kun tehdasrakennus erinäisten vaiheiden jälkeen valmistui, rakentamiseen oli käytetty 34,3 miljoonaa euroa.

Rakentamisen kokonaiskustannukset ylittivät alun perin yhtiökokouksessa hyväksytyt rakentamiskulut lähes 13,4 miljoonalla eurolla, ja tuota summaa siis vaaditaan vahingonkorvauksena ex-toimitusjohtajalta ja entisiltä hallituksen jäseniltä.

Konkurssipesän kanteen mukaan toimitusjohtaja ei ole huolehtinut siitä, että rakennuskustannusten määrä ei ylitä yhtiökokouksen päätöstä Primulan osalta.

Hallituksen jäsenet eivät puolestaan ole valvoneet yhtiön toimitusjohtajan toimintaa eivätkä huolehtineet yhtiön varainhoidon asianmukaisesta valvonnasta yhtiön liikevaihtoon nähden täysin poikkeuksellisen suuressa investoinnissa.

Investoinnin määrä ylitti Primula-konsernin vuotuisen liikevaihdon, joka vuonna 2008 oli 29,1 miljoonaa euroa.

–Näkemyksemme mukaan kyse on laiminlyönnistä, konkurssipesän asiamies, asianajaja Arto Hyvönen sanoo MTV Uutisille.

”Kanne on perusteeton”

Konkurssipesän kanteen perusteista käy myös ilmi, että Herkkupaja-projektiin liittyen ei tehty sitovia sopimuksia.

–Hallitus on ollut tietoinen investointiin liittyvistä sopimusneuvotteluista, mutta se ei ole huolehtinut siitä, että neuvotteluosapuolen kanssa sovitaan sitovasti neuvotteluosapuolesta johtuvista hankkeen muutoksista, kanteessa sanotaan.

Kanteen mukaan toimitusjohtaja ei ole antanut hallitukselle riittäviä tietoja investointihankkeen muutoksista eikä hallitus ole riittävästi pyrkinyt saamaan toimitusjohtajalta informaatiota.

–Kanne on perusteeton, sanoo Primulan entinen toimitusjohtaja Juha Valkamo MTV Uutisille.

Sen enempää Valkamo ei haluaa riita-asiaa tässä vaiheessa kommentoida.

Vastaajat ovat esittäneet myös prosessiväitteen. He haluaisivat, että korvausasia käsiteltäisiin välimiesmenettelyssä eli salaisena. Käräjäoikeus antaa asiassa päätöksen myöhemmin.

Primulan uuden Järvenpään-tehtaan piti nostaa helsinkiläinen Primula suurten valtakunnallisten leipomotoimijoiden sarjaan.

Perheleipurit osti Primulan tuotemerkin ja tuotantolaitteistoin konkurssipesältä 2013.

 

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.