Presidentti Niinistö: Parempaa elintasoa etsiviä ei voida nyt auttaa

Presidentti Sauli Niinistö piti valtiopäivien avajaisissa kovan puheen, jossa hän peräänkuulutti EU:n laajuisia toimia hallitsemattoman maahanmuuton hillitsemiseksi. Kaikkia ei voida enää ongelmitta auttaa, arvioi Niinistö.

Presidentin mielestä kansainvälisten sopimusten takaama aulis turvapaikkapolitiikka haastaa nyt koko eurooppalaista arvojärjestelmää.

– Eurooppa ei pitkään enää kestä hallitsematonta kansainvaellusta. Sietorajan ylittyminen romahduttaa arvojärjestelmämme. Käy niin, että pyrkimys hyvään tuottaa kaikille pahaa, arvioi Niinistö.

– Useimpia, ellei lähes kaikkia toimia on epäilty kansainvälisen oikeuden ja sopimusten vastaisiksi. Siitä seuraa, ettei voida tehdä sitä, mitä välttämättä pitäisi tehdä, jatkoi Niinistö.

Presidentti totesi, että eurooppalainen arvoperusta ja järjestys on turvattava ja hädänalaisia on autettava. Mutta juuri siksi parempaa elintasoa etsiviä turvapaikanhakijoita ei voida nyt auttaa.

– Me emme voi nyt auttaa niitä jotka hakevat parempaa tai tuntevat olonsa ja tulevaisuutensa kotimaassa vaikeaksi, totesi Niinistö.

Niinistön mielestä jonkun pitäisi tunnustaa, että juuri nyt emme kykene täyttämään kaikkia kansainvälisten sopimusten velvoitteita. Ratkaisua pitäisi presidentin mielestä hakea nyt EU-tasolla.

– Parasta on tunnustaa tosiasiat, ja parasta, että tunnustuksen antaa EU ja ryhtyy yhteisen rajavalvonnan, muuttoliikkeen hidastamisen ja nopeutettujen käännytysten tielle,  ja sitä kautta raivaa turvan tilaa pahimmassa hädässä oleville, sanoi Niinistö.

Katso valtiopäivien avajaisten tallenne kokonaisuudessaan:

Lue myös:

    Uusimmat