Presidentti Niinistö: Erdoganin toimintaa vaikea ennustaa rationaalisesti

Niinistö: Ruotsin Nato-hyväksyntä eri aikaan palvelee muiden kuin Suomen etua 4:10
Video: Presidentt Niinistö puhui Ulkomaantoimittajien yhdistyksen tilaisuudessa Presidentinlinnassa perjantaina.

Suomi jatkaa Naton jäsenyysprosessia yhdessä Ruotsin kanssa, sanoo presidentti Sauli Niinistö viitaten viime päivien spekulointiin maiden eritahtisesta etenemisestä jäsenyysasiassa Turkin takia. Niinistön mukaan spekulointi voi hyödyttää Suomen ja Naton vastustajia.

–Tällainen spekulointi palvelee kuita kuin omia tarpeitamme, hän sanoi Ulkomaantoimittajien yhdistyksen tilaisuudessa Presidentinlinnassa.

Niinistö myös viittasi Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin eiliseen kommenttiin, että Suomi ja Ruotsi hakivat jäsenyyttä yhdessä, ja hakemukset myös Naton huippukokouksessa Madridissa viime kesänä yhdessä hyväksyttiin.

"Yhdessä aloitimme, yhdessä jatkamme"

– Olemme aloittaneet prosessin yhdessä Ruotsin kanssa ja jatkamme sitä Ruotsin kanssa.

Turkki ja Unkari ovat ainoat Nato-maat, jotka eivät vielä ole ratifioineet jäsenyyksiä.

Niinistön mukaan Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin toiminta on vaikeasti rationaalisesti ennustettavissa. Unkarista hän sanoi, että hakemuskäsittelyn viivästymiseen kannattaa kiinnittää huomiota.

Suomi käytännösä artikla 5.:n suojassa

Niinistön mukaan käytännössä Suomi ja Ruotsi ovat Naton 5. artiklan suojissa.

– 28 jäsenmaata Natossa on ratifioinut Suomen ja Ruotsin hakemuksen, mikä aineellisesti, sisällöllisesti tarkoittaa muun muassa sitä, että he kokevat, että Suomi ja Ruotsi ovat kelvollisia nauttimaan artika 5.:n suojaa.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ei lopu pian. Niinistö korosti diplomaattisia ponnisteluja sodan eskaloitumisen torjumiseksi, ja tässä Yhdysvalloilla, Kiinalla ja Intialla on keskeinen rooli.

Lue myös:

    Uusimmat