Pöytätapojen pieni kertaus – lue vinkit!

Millaiset ovat hyvät pöytätavat? Entä oikeaoppinen tarjoilu? Mitä illallisvieraan tulee ottaa huomioon pöydän ääressä? Lue AVAn vinkit!

Onko sinulla hyvät pöytätavat hallussa? Lue vinkit, mitä kaikkea kannattaa juhlissa tai illallisvieraana muistaa!

Kuka tarjoilee ja miten?

Jos on kyseessä ystäväpäivälliset, isäntäväki huolehtii tarjoilusta yleensä omin voimin. Tällöin tarjoilualueet on hyvä sopia etukäteen. Emäntä esimerkiksi huolehtii ruuan tarjoilusta, isäntä juomapuolesta, yksi lapsi vastaa salaatin tarjoilusta, toinen likaisten lautasten keräämisestä jne.

Virallisemmissa juhlissa huolehtii tarjoilusta joku ulkopuolinen. Edustuspäivällisille varataan vähintään yksi tarjoilija 8–10 vierasta kohti. Tarjoilujärjestys käydään isäntäväen kanssa läpi ennen tilaisuutta. Tarjoilija aloittaa tarjoilemisen isännän pöytänaapurista, jättää isännän väliin ja tarjoaa hänen toiselle pöytänaapurilleen ja edelleen vasemmalle hyppäämättä kenenkään ylitse. Isännälle tarjoillaan viimeiseksi.

Hokema "ota, anna oikealta, tarjoa aina vasemmalta" helpottaa muistamaan tarjoilun perussääntöjä. Kaikki mitä tarjotaan, tapahtuu vieraan vasemmalta puolelta, kaikki mitä otetaan tai annetaan viinin kaadosta likaisten lautasten keräämiseen tapahtuu vieraan oikealta puolelta.

Aterioinnin aikataulu

Ateriointi voi alkaa, kun emäntä tarttuu aterimiin. Kylmien ruokien syöminen aloitetaan samaan aikaan. Pieni seurue aloittaa myös lämpimän ruuan yhtä aikaa. Suuressa seurueessa katsotaan, että oikealla ja vasemmalla puolella istuvalla henkilöllä on ruokaa.

Tervetuliaispuhe on aina ensimmäinen pöytäpuhe, eikä kukaan koske viinilasiinsa ennen kuin isäntä kohottaa tervetuliaismaljan. Hän katsoo oikealla ja vasemmalla puolellaan istuvia ja sen jälkeen kaikkia läsnäolijoita.

Juhlan aikana kohotetaan useampia maljoja. Maljaa kohotetaan hieman, katse luodaan vierustovereihin ja sitten muihin pöydässä istuviin, juodaan siemaisu ja tervehditään muita katseella. Vasta tämän jälkeen lasketaan lasi pöydälle. Laseja ei kilistellä.

Pöytätapojen pieni kertaus

Kun syöt keittoa kallista lautasta itsestäsi pois päin.

Keskustele pöytäseurueesi kanssa ruokailun aikana, pidä silloin haarukkaa ja veistä lepoasennossa lautasella; haarukka piikit ylöspäin.

Levitä lautasliina kaksinkerroin polvillesi, ei siis kokonaan auki. Sitä ei ole syytä tunkea paidankauluksesta sisään eikä vyön väliin. Lapsille lautasliinan voi toki pukea kaulaan.

Jälkiruoka syödään lusikalla ja haarukalla, jos molemmat on katettu pöytään. Lusikka oikeaan ja haarukka vasempaan käteen.

Kun olet lopettanut syömisen, aseta haarukka ja veitsi vinosti vierekkäin "kello viiden asentoon". Haarukan piikit ylöspäin ja veitsen terä haarukkaa kohti. Laske lautasliina vapaasti laskostettuna lautasesi viereen, ei lautaselle tai jääneen ruoan peitoksi.

Varma vinkki: Pöytäseurueessa on aina varmasti joku, joka muistaa mikä haarukka ja mihin liina. Käytä häikäilemättömästi hyväksesi ja matki!

Muista vielä nämä!

– Älä puhu ruoka suussa

– Älä syö ja juo yhtä aikaa

– Älä vie veistä suuhun

– Älä pyyhi nenääsi lautasliinalla

– Älä pidä kyynärpäitä pöydällä

– Älä ota enempää kuin jaksat syödä


Tämän viikon AVA-aiheena "Hyvä ruoka tehdään yhdessä!" Lähetä itseottamasi kuva annoksesta, joka on valmistettu yhdessä perheen tai ystävien kanssa täällä!

Koko Suomi leipoo: Marsipaaniruusut – Tuomari Mika Parviainen ohjeistaa

Koko Suomi leipoo tiistaisin klo 20 MTV3-kanavalla. Uusinnat AVAlla torstaisin klo 19.


AVA

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja