Potuttaako itseä nuorempi pomo? Ota vinkeistä vaarin

Mitä enemmän työvuosia kertyy, sitä todennäköisempää on, että tekemisistään tulee jossakin vaiheessa vastaamaan itseään nuoremmalle esimiehelle. Jos se tuntuu kovalta palalta nieltäväksi, kannattaa tarkistaa asennettaan ja keskittyä nuoremman pomon hyviin puoliin.

Älä tee iästä numeroa

Pomon iällä ei pitäisi olla sen enempää väliä kuin hänen sukupuolellaan, kansallisuudellaan tai ulkonäöllään. Älä ihmettele ääneen esimiehen nuorta ikää tai vitsaile omasta ”museoarvostasi”. Pidättäydy myös sellaisista tokaisuista kuin ”et ole tarpeeksi vanha muistamaan tätä”, sillä se on paitsi loukkaavaa, myös lisää ikäeroihin kohdistuvaa tarpeetonta ja kiusallista huomiota.

Muista, että vaikka sinua ja esimiestäsi erottavat ikävuodet, teitä luultavasti yhdistävät paljon suuremmat tekijät: yhteinen ala ja kiinnostuksenkohteet tai yksinkertaisesti tavoite saada tuote, osasto tai yritys menestymään.

Älä yritä ”kasvattaa” pomoasi

Vaikka pomosi olisi lapsesi ikäinen, hän on pomosi. Sinun ei kuulu ”kasvattaa” häntä sen enempää kuin hänen kuuluu mankua sinulta viikkorahaa. Toisaalta työpaikkaansa arvostava ei myöskään heittäydy itse lapselliseksi alkamalla ikään kuin protestina myöhästelemään töistä, venyttämään lounastaukoja tai vitkuttelemaan projekteissa.

Hiljennä alentava äänensävy puheessasi ja muista, että se, miten kohtelet toista, heijastuu takaisin sinuun itseesi. Muista, että olit itsekin aikoinaan innokas uusi tekijä täynnä lennokkaita ideoita ja uusia tekemisen tapoja. Kuuntele esimiestä tarkkaan ja kunnioita hänen tehtäväänsä ja asemaansa.

Luo hyvä pohja

Työyhteisön tapoihin ja tavoitteisiin tulee yleensä jonkinlaisia muutoksia uuden esimiehen myötä. Jos suinkin mahdollista, pyydä esimiestäsi istumaan kanssasi pian yhdessä alas keskustellaksenne molemminpuolisista odotuksista. Voit hyvin tuoda esille omaa kokemustasi, mutta älä ole vanhemmuudessasi ylimielinen. Sen sijaan, että korostaisit menneitä saavutuksia, keskity todistamaan, että pystyt saavuttamaan ja ylittämään tavoitteet tässä ja nyt.

Pysy ajan tasalla ja hengessä

Uusi teknologia ja sosiaalinen media voi olla nuorilla johtajilla paremmin hallussa kuin vanhemmilla kollegoilla. Pomosi luultavasti odottaa näiden asioiden taitamista myös alaisiltaan, joten pysyttele mahdollisimman hyvin ajassa kiinni. Älä tyrmää uusia ideoita vain, koska asiat hoidettiin ennen eri tavalla.

Nosta kissa pöydälle

Nuorempi esimies saattaa itsekin miettiä, tuleeko vanhempi työntekijä vastustamaan muutoksia tai kokemaan nuoremmalle raportoinnin vaikeaksi. Kerro ja näytä, ettei hänen tarvitse olla huolissaan. Kysy myös mahdollisuuksista täydennyskoulutukseen tai kurssitukseen. Voit myös vaikka lähettää pomollesi mielestäsi jonkin hyvin alaanne juuri tällä hetkellä kuvaavan artikkelin ja mainita törmänneesi siihen Facebookissa, Twitterissä tai muussa sosiaalisessa mediassa. Osoita, että todella olet valmis uudistumaan ja tekemään asioita toisin kuin ennen.

Kunnioita työskentelytapoja ja jousta

Monelle nuorelle johtajalle toimistossa vietetty aika ei ole niin tärkeää kuin aikaansaadut tulokset. Et siis saakaan mitään lisäpisteitä pelkästään siitä, että istut toimistossa aina aamulla ensimmäisenä kuin tatti. Tulet myös huomaamaan, että etätöihin aletaan suhtautua aiempaa suopeammin.

Älä purnaa, jos yhä suurempi osa ennen kasvokkain käydystä yhteydenpidosta vaihtuu sähköposteiksi ja tekstiviesteiksi. Pidä sähköiset laitteet käden ulottuvilla ja itsesi online-tilassa. Mieti, että muodollisuuksien vähentyminen voi säästää aikaa ja hermoja, monien mielestä toistuvat kokoukset kun vain syövät tehokasta työaikaa ilman konkreettisia tuloksia. Pyri löytämään kustakin asiasta positiiviset puolet ja jousta työskentelytavoissasi uuden johtajan tyylin ja mieltymysten mukaan.

Ole yksi hyvistä

Ihmisten johtaminen on välillä kovaa työtä. Jos sinä olet yksi niistä, joka tekee sen helpoksi tai jopa hauskaksi, esimiehesi mitä luultavimmin tykästyy sinuun. Mieti siis, miten itse voit olla hyvä työntekijä. Se vie pitkälle.

Älä käyttäydy kuin vanhus

Valitatko jatkuvasti kipeää selkää tai huomautteletko aina, miten asiat ennen vanhaan hoidettiin? Jos, niin teet itse iästäsi numeron. Mikäli fyysinen kuntosi kaipaa kohentamista, tee sille jotain ja syö terveellisesti. Kun ihminen on tyytyväinen itseensä, hän levittää hyvää oloa myös ympäristöönsä ja saa energiaa töihinkin.

Älä liioittele

Ajan hengessä pysyminen ei tarkoita oman persoonan mukauttamista joksikin, mitä se ei ole. Viisikymppisen ei tarvitse mukautua puolta nuorempien vaatteisiin, puhetyyliin tai kiinnostuksen kohteisiin. Itse asiassa niin toimimalla saattaa vain antaa itsestään naurettavan, vilpillisen ja säälittävän vaikutelman.

Lähteet: Nextavenue.org, Forbes.com, Huffingtonpost.com

Lue myös:

    Uusimmat