Mainos

Porvoon ampumisesta selvinneiden pakomatka: "Kaikki tapahtui todella nopeasti"

Porvoolaiselle Esa Åkerlundille luettiin tänään syytteet heinäkuisista autokaistatapoista. Syyttäjä vaatii Åkerlundille 15 vuoden vankeusrangaistusta kolmesta taposta.

Avoauton viidestä matkustajasta kaksi selvisi hengissä: takapenkillä istunut mies sekä hänen autoa kuljettanut tyttöystävänsä, joka odotti lasta. Takapenkillä tyttöystävänsä takana istunut mies kertoi poliisille heinäkuisen yön tapahtumista.

"Olimme viettäneet illan Näsin Krouvissa. Lähdimme arviolta kello 2.00 Krouvista McDonald'siin syömään. -- Taaksemme autokaistalle tuli odottelemaan ruskea Toyota Land Cruiser. Kun huutelimme tilauksiamme, näin automme takana liikkuvan varjon ja keskipeilistä, kuinka vaaleatakkinen mies liikuskeli automme takana.

Kohta tämä vaaleatakkinen huusi meille "Onko teillä jotain ongelmia!" - tai vastaavaa. -- Emme noteeranneet hänen huuteluaan, vaan jatkoimme omia asioitamme."

Tämän jälkeen Åkerlund ja toinen mies olivat tulleet auton apukuljettajan vierelle seisoskelemaan. He kysyivät auton moottorin kokoa.

"(Uhri 1) kertoi heille moottorin koon. Tuolloin mustalainen alkoi kuulostaa riidanhaluiselta, haukkui moottorin pieneksi ja kertoi, kuinka heidän Toyotallaan voisi vaikka vetää automme yli. (Uhri 1) ei välittänyt heidän huuteluistaan vaan lisäsi auton radion hieman ääntä.

Sitten tuo mustalainen alkoi kysellä, olisiko jollain meistä tulta. Juuri ennen tuota kysymystä tuon mustalaisen valkolainen ystävä siinä vieressä oli sytyttänyt tupakan omalla sytkärillään. (Uhri 1) vastasi, että eikös sinun kaverillasi ole tulta. Tällöin mustalainen sanoi, että se loppui juuri. Muistan nähneeni tuolla mustalaisella kädessä jonkinlaisen stiletin tai veitsen, siis jonkun sellaisen kiiltävän teräaseen.

Sitten yhtäkkiä tuo mustalainen läppäsi (uhrin 1) silmälasit pois hänen päästään. Tällöin (uhri 1) isona miehenä ikään kuin pomppasi pystyyn autosta ja löi tuota mustalaista kasvoihin. Mustalainen horjahti taakse päin ja (uhri 1) istahti takaisin autoon. Mustalainen tuli vielä jotain huitomaan siihen (uhrin 1) viereen ja soitti suutaan. Samalla myös (uhri 2) oli noussut autossa seisomaan, ikään kuin menisi tarvittaessa auttamaan (uhria 1). Tällöin tuo mustalainen lähti juoksemaan takaisin sinne Toyota Land Cruiserilleen."

Kuljettajana ollut nainen näki Åkerlundin kädessä olleen mustan esineen ja varoitti muita.

"Kaikki tapahtuikin sitten todella nopeasti. Minä nousin välittömästi autosta. Samalla tuo mustalainen olisikin jo taas siinä (uhrin 1) vieressä ja silloin näin, kuinka hän ampui yhden laukauksen (uhria1) rintaan. (Uhri 1) rojahti auton jalkatilaan ja minä ja (tyttöystävä) lähdimme juoksemaan sinne taaksepäin. mustalaisen auton suuntaan kohti Näsin ABC:tä."

Pariskunta kuuli välittömästi takanaan vielä noin kolme laukausta. Jonoon oli tulossa taksi, jota pakenijat varoittivat menemästä jonoon. Tämän jälkeen he suuntasivat viereisen huoltoaseman pihalle. He varoittivat myös pihalla olleita asiakkaita sekä huoltoaseman henkilökuntaa ja menivät sisälle turvaan. Erään todistajan mukaan huoltoaseman pihalla oli jonkin verran nuoria ampumisen aikaan.

Muutaman minuutin kuluttua he näkivät ruskean Land Cruiserin kaahaavan pois hampurilaisravintolan pihalta. Poikaystävänsä kanssa paennut nuori nainen ihmetteli poliisille myöhemmin, miten pienestä kaikki alkoi. Kukaan autossa olleista ei tuntenut Åkerlundia tai muita autossa olleita entuudestaan.

"Meillä ei ollut mitään riitaa romanien tai tämän irokeesipään kanssa. (Uhri 1) oli ainoa, joka edes puhui heille. Lukuun ottamatta, että minä sanoin heille siitä tulesta. Minä hoidon tilauksen ja musiikki soi, joten en ole kuullut kaikkea keskustelua, mutta mielestäni mitään riitaa ei ollut. En keksi syytä sille, että romanimies ampui. Romanimiestä ei kukaan uhannut mitenkään."

Esa Åkerlund oli vapautunut elinkautisesta vankeudesta puoli vuotta aiemmin. Hänet oli tuomittu muun muassa vaimonsa murhasta. Hän myöntää ampumisen mutta ei edelleenkään osaa sanoa teoilleen minkäänlaista motiivia.

Ampumisesta selvinneiden kuulustelukertomukset tulivat tänään julkisiksi muun esitutkintamateriaalin ohella.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.