Pörssikurssit pudotuksessa: Yhdysvalloissa kurssit pakittaneet jopa yli 10 prosenttia kuukaudessa

Pörssivuosi oli keskimääräistä hermostuneempi 1:58

Pörssikurssit ovat laskeneet jouluna voimakkaasti. Tokiossa nikkei-indeksi laski tänään viisi prosenttia. Eilen jouluaattona Yhdysvalloista teollisuusosakkeiden Dow Jones -indeksi laski lähes kolme prosenttia.

Suomessa pörssi on ollut jouluna kiinni. Seuraava pörssipäivä on torstai. 

Pörssikurssit ovat nyt maailmanlaajuisesti laskeneet yhtä mittaa toista viikkoa. Esimerkiksi tänään Tokion Nikkei-indeksi niiasi viisi prosenttia.

Kurssit laskeneet jo useamman kuukauden

Pudotusta osattiin odottaa, koska eilen New Yorkissa Dow Jones laski lähes kolme prosenttia ja Nasdaq yli kaksi prosenttia – nyt Nasdaq on laskenut yli 20 prosenttia vain neljässä kuukaudessa.

Yksin kuukauden aikana niin Dow Jones kuin Nasdaq ovat laskeneet yli kymmenen prosenttia. 

Kurssit ovat laskeneet jo jonkin aikaa mutta nyt jouluna kurssilasku on ollut rajumpaa kuin aikoihin.

Sijoittajat tuntuvat olevan huolestuneita siitä, että pitkään jatkunut talousnousu näyttää hiipuvan. Monet ovat myös huolissaan presidentti Donald Trumpin hallinnon viimeaikaisista toimista.

Trump syyttää keskuspankkia

Trump twiittasi eilen, että maan talouden ainoa ongelma on keskuspankki.

Trump ei ole ollut tyytyväinen keskuspankin koronnostoihin, joilla on tapana hyydyttää osakemarkkinoita. Hänen on kerrottu myös haluavan vaihtaa keskuspankin pääjohtajan, mikä ei juuri lisää luottamusta markkinoilla.

Trumpin hallinnon valtiovarainministeri Steven Mnuchin puolestaan kertoi sunnuntaina soittaneensa maan suurimmille pankeille ja kertoneensa kokoavan talouden tarkkailuryhmän.

Kurssisyöksy on vaikuttanut myös öljyn hintaan – eilen öljy halventui kuusi prosenttia vuoden alimpaan tasoonsa.

Lue myös:

    Uusimmat