Pomo päätti nostaa kaikkien alaistensa vuosipalkan yli 60 000 euroon ja laskea omaa palkkaansa – näin koe vaikutti yritykseen

Paljonko rahaa ihmisellä tulee olla, että hän on rikas? 2:50
Paljonko rahaa ihmisellä tulee olla, että hän on "rikas"?

Menestyvän yrityksen perustanut Dan päätti kohottaa kaikkien työntekijöidensä palkan 70 000 dollariin. Koe kannatti.

Vuonna 2015 Dan Price oli ystävänsä kanssa vaelluksella kauniissa luontomaisemassa, kun hän ymmärsi jotakin ikävää itsestään. Amerikkalainen Dan sai ystävältään kuulla, että tämän vuokra oli noussut yllättäen 200 dollarilla, siis vähän alle 200 eurolla, ja nyt laskujen maksamisessa oli haasteita, kertoo BBC.

Dan raivostui ystävänsä puolesta: tämä teki jo kahta työtä ja tienasi 40 000 dollaria, noin 36 000 euroa, vuodessa, mutta Yhdysvaltain Seattlessa raha ei kuitenkaan riittänyt edes kunnolliseen asuntoon.

Sitten Dan tajusi olevansa itse osa ongelmaa.

Nosti kaikkien palkan noin 63 000 euroon

Jo 31-vuotiaana suuren omaisuuden Gravity-nimisellä yrityksellään kerännyt Dan tajusi, että hänen omat työntekijänsä luultavasti kamppailevat saman ongelman kanssa kuin hänen ystävänsä.

Miljoonien omaisuuden itse tienannut Dan päätti nostaa työntekijöidensä vuosipalkan 70 000 dollariin eli noin 63 000 euroon. Omaa palkkaansa hän alensi.

"Ihmiset näkevät nälkää vain siksi, että joku voi saada itselleen kattohuoneiston New Yorkissa"

Voidakseen nostaa alaistensa palkkaa Dan paitsi alensi oman palkkansa samalle tasolle, myös luopui osasta säästöjään ja sijoituksiaan.

– Ihmiset näkevät nälkää, he saavat potkuja tai heitä käytetään hyväksi, ja vain siksi, että joku voi saada itselleen kultaisin tuolein sisustetun kattohuoneiston New Yorkissa, Dan lataa.

– Ihannoimme yhteiskunnassamme ja kulttuurissamme ahneutta koko ajan.

Dan kehui ideansa toimivuutta Twitterissä, ja kertoo yrityksen kolminkertaistaneen tuottonsa. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Kun Dan kertoi ideastaan alaisilleen, hän oletti heidän innostuvan; sen sijaan moni otti tiedon vastaan lähes mykän epäuskoisena.

Työntekijät ostaneet asuntoja, maksaneet pois velkoja...

Viisi vuotta myöhemmin Danin yritys voi hyvin. Se on palkannut tuplasti enemmän ihmisiä, ja yrityksen arvo on noussut.

– Ennen 70 000 dollarin minimipalkkaa tiimissämme syntyi nollasta kahteen lasta vuodessa. Kun ilmoitin palkka-asiasta, ja tästä on kulunut vain vähän yli neljä ja puoli vuotta, yhtiössä on syntynyt yli 40 vauvaa, Dan iloitsee.

Kymmenen prosenttia työntekijöistä on ostanut omistusasunnon. Aiemmin määrä oli prosentin luokkaa. 70 prosenttia työntekijöistä on maksanut pois vanhoja velkojaan, ja nyt työntekijät säästävät vapaaehtoisesti eläkettä varten yli tuplasti enemmän rahaa kuin ennen.

Dan jakoi klipin ohjelmasta, jossa kertoo palkkauksesta. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Ideaa kritisoineet olivat väärässä

Osa kritisoijista uskoi, että työntekijät joko hassaisivat ylimääräisen rahan tai heistä tulisi palkankorotuksen myötä laiskoja. Kumpikaan uhkakuva ei ole toteutunut: moni tekee nyt enemmän töitä, ja kykenee myös pitämään lomia.

Danin mukaan eräs työntekijä ajoi aiemmin kaukaa töihin.

– Mies oli huolissaan sitä, että työmatkalla hänen renkaansa puhkeaisi eikä hänellä olisi rahaa korjata asiaa. Hän stressasi tästä joka päivä, Dan kuvailee.

Kyseinen työntekijä käytti palkankorotuksen muuttaakseen lähemmäs työpaikkaansa. Hän myös aloitti treeniharrastuksen, johon nyt riitti aikaa, ja alkoi myös syödä terveemmin.

– Toinen mies samantapaisessa tiimissä pudotti yli 22 kiloa, Dan kertoo.

Gravity tekee enemmän tuottoa kuin koskaan

Moni alainen on jakanut rahaa myös perheilleen ja auttanut vanhempiaan maksamaan velkansa.

– Näimme joka päivä, miten vaikuttaa, kun ihmiselle antaa vapauden, Dan kuvailee.

Dan jakoi klipin ohjelmasta, jossa kertoo palkkauksesta. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Mies uskoo, että palkankorotusten vuoksi Gravity tekee enemmän tuottoa kuin koskaan. Dan onkin pettynyt, etteivät muut yritykset ole innolla seuranneet hänen esimerkkiään.

Lähteet: BBC.com, Instagram, Gravitypayments.com

Lue myös:

    Uusimmat