Mainos

Polykarbonaatti kielletty tuttipulloissa — suurinta osaa muovipulloista voi käyttää

Euroopan komissio päätti toissapäivänä kieltää polykarbonaattia sisältävät muoviset tuttipullot. Samalla useilla uutissivustoilla MTV3 mukaan lukien kerrottiin, että komissio suosittelisi siirtymistä lasisten tuttipullojen käyttöön muovisten sijaan.

Näin ei kuitenkaan ole. Maa- ja metsätalousministeriön ylitarkastaja Liisa Rajakangas selventää, että EU:n komissio ei ole antanut minkäänlaista suositusta lasisten tuttipullojen käytöstä.

— Missään direktiiveissä ja keskusteluissa ei ole sanottu mitään lasipulloista.

Vaaroista ei yksimielisyyttä

Tuttipulloissa nyt kielletty polykarbonaatti sisältää bisfenoli A-kemikaalia, jonka vaarallisuudesta tutkijat eivät ole päässeet yksimielisyyteen.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA ei kuitenkaan ole muuttanut siedettävän päiväsaannin rajaa, joka on 0,05 mg henkilön painokiloa kohti vuorokaudessa.

Professori Kimmo Peltonen elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta kertoo, että siedettävän päiväsaannin raja perustuu eläinkokeisiin.

— Päiväsaannin raja on pienen pitoisuus, josta vaikutuksia koe-eläimillä, pääasiassa rotilla, ei havaita. Tämä pitoisuus vielä kerrotaan turvallisuusmarginaalin mukaisesti 100:lla.

Taustalla epäilyt oppimisvaikeuksista

Kyseisissä kokeissa oltiin Peltosen mukaan erimielisiä siitä, miten paljon kemikaali vaikutti rottien oppimisvaikeuksiin sokkelotesteissä ja miten paljon sillä oli hormonaalisia vaikutuksia muun muassa sukupuolielinten kehittymiseen.

— Lisäksi kemikaalien yhteisvaikutuksista tiedetään vähän. Niinpä viranomaiset päättivät kieltää kemikaalin käytön varovaisuusperiaatteen mukaisesti.

Käyttö on kielletty, kunnes uutta tieteellistä tietoa saadaan.

— Kemikaali kiellettiin, koska juuri lapset ovat herkimpiä kemikaalille. Sen lisäksi esimerkiksi äidinmaidonkorvike on pienillä vauvoille ainoa ruoka, mitä he syövät, Rajakangas sanoo.

Eviran mukaan polykarbonaatti on harvinainen materiaali Suomessa valmistettavissa tuotteissa. Yksi suomalaistehdas on lopettanut tuttipullojen valmistuksen kokonaan EU-päätöksen vuoksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.