Politico: Oppositiojohtaja varoittaa Valko-Venäjän luisuvan Venäjän käsiin

Lukashenka hermostui CNN:n toimittajan kysymyksestä 3:37
Lukashenka hermostui CNN:n toimittajan kysymyksestä

Kreml haukkaa Valko-Venäjää pala palalta, varoittaa valkovenäläinen oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja Politicon jutussa. 

Svjatlana Tsihanouskaja uskoo, että Venäjän läheisenä liittolaisena tunnettu Valko-Venäjä on vaarassa menettää itsenäisyytensä Moskovan kiristyvässä otteessa. Tsihanouskaja kuvailee Venäjän ”hiipivän miehityksen” tuntuvan niin maan armeijassa, taloudessa, kulttuurissa kuin mediassa.

Entistä neuvostotasavaltaa keskeytymättä vuodesta 1994 hallinnut Aljaksandr Lukashenka tukee hyökkäyssodan Ukrainaan aloittanutta Venäjää ja on lupautunut sijoittamaan maahan venäläisiä ydinaseita.

– Lukashenka myy maatamme Kremlille pala palalta, Tsihanouskaja sanoi Kööpenhaminassa maanantaina.

Valkovenäläinen Tsihanouskaja tunnetaan sekä Lukashenkan että Venäjän presidentin Vladimir Putinin kovana kriitikkona. Hän pakeni kotimaastaan vilpillisinä pidettyjen vuoden 2020 presidentinvaalien jälkeen ja tuli tuomituksi poissaolevana vankeuteen maanpetoksesta. Syytteitä, jotka johtivat 15 vuoden tuomioon, on kritisoitu tekaistuiksi.

Tsihanouskajan mielestä lännen pitäisi estää venäläisten ydinaseiden sijoittelu Valko-Venäjälle. Lännessä on oltu epäileväisiä sen suhteen, varastoisiko Venäjä todella ydinkärkiään maahan vai ovatko Putinin puheet asiasta vain osa Venäjän ydinaseilla pelottelua.

Suomessa aiheesta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Lue myös:

    Uusimmat