Poliisin tuhatheppainen Ville 1 maksoi varttia vajaan miljoonan – kuvasimme alumiinialuksen kiitoa Helsingin edustalla

3:06
Tällainen on Helsingin poliisin uusin ja hienoin partiovene Ville 1. Kokkolassa valmistetun veneen hintalappu oli noin 750 000 euroa. Aluksen on määrä pysyä käytössä lähes 2050-luvulle asti.

Suomenlahdella voi törmätä Helsingin poliisin todella tehokkaaseen partioveneeseen, joka soveltuu valvonnan lisäksi myös meripelastus- ja öljyntorjuntatehtäviin. Kävimme tutustumassa veneeseen tarkemmin ja otimme mukaan myös dronen, jolla saimme aluksesta upeaa ilmakuvaa.

Helsingin poliisilaitoksen käyttöön luovutettiin syksyllä 2017 tuliterä monitoimipartiovene, joka sai edeltäjänsä nimen Ville 1.

Alus on kokkolalaisen Kewatec AluBoat Oy:n rakentama 12-metrinen alumiinivene. Sen voimanlähteenä toimii Caterpillarin 13-litrainen ja tuhat hevosvoimaa tuottava moottori, jonka ansiosta Ville 1 kykenee saavuttamaan 42 solmun huippunopeuden.

Ville 1:llä voidaan suorittaa normaalin vesiliikennevalvonnan sekä yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämisen lisäksi myös kuljettajaa loukkaantuneita tai omaisuutta sekä suorittaa meripelastustehtäviä ja rantautua mataliin rantoihin.

Noin 750 000 euroa kustantaneen Ville 1:n erikoisuutena on se, että se kykenee toimimaan myös öljyntorjuntatehtävissä. Sen hankintaan saatiinkin rahoitusta öljyntorjuntarahastolta.

Veneen hankinta- ja varusteluprosessissa mukana ollut Helsingin poliisilaitoksen venepoliisin esimies ylikonstaapeli Jarmo Niininen kertoo MTV Uutisten haastattelussa, että partioveneiden keskimääräinen elinkaari on noin 25 vuotta. Ville 1:n on määrä pysyä käytössä 30 vuotta eli lähes 2050-luvulle asti.

– Aluksen rakenteellinen tukevuus, merikelpoisuus, suorituskyky ja suojaavuus on huomioitu pitkälle tulevaisuuteen, Niininen kertoo.

Artikkelin yläpuolella olevalla videolla Niininen kertoo, miksei tavallisella siviiliveneellä kannata yrittää Villeltä karkuun. Entä miksi Helsingin poliisin veneet ovat kaikki Villejä? Katso videolta!

Alla vauhdikkaampaa dronekuvaa nopeasta poliisiveneestä.

1:20
VIDEO: Näin vauhdikkaasti Helsingin poliisin tuhatheppainen partiovene Ville 1 viiletti juhannuksena 2021.

Vierailimme syksyllä 2017 mediatilaisuudessa, jossa Helsingin poliisi esitteli venettä. Alla olevalta videolta löydät lisää kuvamateriaalia veneestä ja sen toiminnasta.

1:23
VIDEO: Helsingin poliisin Ville 1 -monitoimipartiovenettä esiteltiin medialle syksyllä 2017.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja