Poliisi varoittaa: Microsoft-huijarit iskivät taas – "tekninen tuki" vei helsinkiläismiehen tililtä 100 000 euroa

Helsinkiläisen miehen pankkitililtä varastettiin yhteensä 100 000 euroa niin sanotun Microsoftin tekninen tuki -huijauksen avulla, kertoo Helsingin poliisi tiedotteessaan. 

Microsoftin työntekijöiksi tekeytyneet huijarit soittivat miehelle ja väittivät, että tämän tietokone olisi hakkeroitu. Huijarit pyysivät miestä asentamaan etäyhteyden mahdollistavan TeamViewer-ohjelman, antamaan hänen pankkitunnuksensa sekä näyttämään ajokorttinsa.

Mies luovutti tiedot, ja jonkin ajan kuluttua hänen pankkitililtään oli tehty kaksi 50 000 euron arvoista tilisiirtoa bitcoineja välittäville ulkomaisille yhtiöille. Tilit saatiin avattua käyttämällä hyväksi miehen ajokorttikuvia.

Epäilty rikos tapahtui maanantaina. Tapauksen rikosnimikkeet ovat törkeä petos ja identiteettivarkaus.

Poliisi varoittaa: Lopeta heti ”teknisestä tuesta” tulevat puhelut

Poliisi haluaa jälleen varoittaa huijareista ja muistuttaa, että pankkitunnuksia ei saa koskaan luovuttaa kenellekään. Viranomaiset tai yritykset eivät koskaan pyydä nettipankkitunnuksia puhelimitse tai sähköpostitse.

Huijarit saattavat pyytää myös luottokortin tietoja tai kuvia ajokortista. Kun etäyhteyden mahdollistava ohjelma on asennettu, huijarit pystyvät itse ottamaan kuvan ajokortista, mikäli ajokorttia näytetään tietokoneen kameralle.

Microsoftin teknisenä tukena esiintyvät huijarit pyytävät asentamaan tietokoneelle etäyhteysohjelman, jonka avulla he pystyvät näkemään kaikki koneenhaltijan syöttämät tiedot. 

Lisäksi etäyhteysohjelman avulla huijarit voivat hyödyntää konetta haluamallaan tavalla. He pystyvät esimerkiksi pimentämään tietokoneen näytön samalla, kun varastavat rahaa pankkitililtä.

‒ Jos saat soiton ”teknisestä tuesta”, lopeta puhelu, älä asenna tai anna asentaa tietokoneeseesi tai matkapuhelimeesi mitään etäyhteyden mahdollistavia ohjelmia tai muitakaan ohjelmia.

– Älä myöskään anna huijareille mitään henkilökohtaisia tietoja, ohjeistaa tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Jukkapekka Risu Helsingin poliisilaitokselta.

Pelkästään Helsingin poliisin tietoon tulee vastaavia onnistuneita huijauksia päivittäin. Viime aikoina huijarit ovat soittaneet erityisesti iäkkäämmille henkilöille.

Poliisi kehottaakin jakamaan tätä varoitusta ja ohjeita huijausten välttämiseen myös muille.

Lue myös:

    Uusimmat