Poliisi: Tämän takia koronan levittäjäksi epäillyn joogayrittäjän kuva julkaistiin – "Kun hän ei kerro, tieto pitää saada jostain muualta"

5:04
Voiko koronakaranteenin rikkomisesta joutua rikosvastuuseen? Rikosoikeuden professori vastaa.

Koronan levittämisestä epäillyn iisalmelaisen jooga- ja siivousyrittäjän nimi ja kasvot julkaistiin tällä viikolla poliisin sivuilla. Naisen epäillään altistaneen useita ihmisiä koronavirukselle.

Tapaus on saanut runsaasti huomiota, sillä tapaus on tiettävästi ensimmäinen Suomessa, jossa viranomainen on julkaissut koronalle toisia henkilöitä mahdollisesti altistaneen henkilön tiedot.

Lisähuomiota sai tieto siitä, että samainen henkilö on otettu kiinni pakollista terveystarkastusta varten, ja hän on tällä tietoa terveysviranomaisten huostassa.

Poliisi: Nainen ei halunnut kertoa mahdollisia altistuneita

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Arto Elomaa kertoo MTV Uutisille, että tilanne ja päätös oli poikkeuksellinen. Päätöksen taustalla keskeisenä syynä oli vaarallisen taudin leviämisen estäminen.

– Lisäksi on tiettyjä rikosnimikkeitä, jotka voivat olla melko törkeitäkin, hän kertoo.

Suomessa on ollut useita muitakin tapauksia, joissa epäillään syntyneet tartuntaryppäitä ja lukuisia altistumisia. Tiettävästi aiemmin altistumisen taustalla olevan henkilön kasvoja ei kuitenkaan ole julkaistu.

Elomaa kertoo, että syynä on naisen haluttomuus kertoa siitä, missä on oleskellut ja keiden ihmisten kanssa on ollut yhteyksissä. Näin ei ole ollut mahdollista selvittää, ketkä henkilöt ovat voineet naisen toimien vuoksi altistua. Siksi tieto mahdollisesta altistumisesta yritetään välittää julkisuuden kautta.

– Kun hän ei kerro, tieto pitää saada jostain muualta.

Samasta syystä poliisi on takavarikoinut naisen puhelimen laite-etsintää varten. Puhelimen tiedoilla yritetään selvittää naisen yhteyksiä ja tietoja asiaan liittyen. 

Poliisi: "Meillä on toimintavelvollisuus varoittaa"

Elomaa tuo esille, että nainen on siivousyrittäjänä voinut käydä siivoamassa sellaisten henkilöiden luona, jotka eivät pysty itse siivoamaan.

– Joukossa voi olla aika huonokuntoisiakin henkilöitä. Heidän altistamisensa saattaa olla hyvinkin kohtalokasta, Elomaa toteaa.

– Poliisi on katsonut, että meillä on toimintavelvollisuus varoittaa ihmisiä, ettei tauti leviä ihan hallitsemattomasti Ylä-Savon alueella, hän sanoo.

Naisen kanssa tekemisissä olleita kehotetaan ottamaan yhteyttä tartunnanjäljitykseen

Poliisi julkaisi kyseisen iisalmelaisyrittäjän nimen ja kuvan löytääkseen tämän kanssa tekemissä olleita, mahdollisesti koronavirukselle altistuneita ihmisiä.

Poliisi pyysi kaikkia naisen kanssa 19. helmikuuta ja 1. maaliskuuta välisenä aikana tekemisissä olleita ilmoittautumaan terveysviranomaisille tartuntaketjujen ja mahdollisten altistumisten jäljittämiseksi.

Poliisin mukaan yhteys tulee ottaa Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän tartunnanjäljitykseen 3. maaliskuuta ja 7. maaliskuuta välisenä aikana kello 9–18 numeroon 040 193 83 26. Muina aikoina yhteyden voi ottaa päivystyksen numeroon 017 272 2346 tai sähköpostilla osoitteeseen viestinta@ylasavonsote.fi.

MTV Uutiset julkaisi naisen nimen ja kuvan tapauksen poikkeuksellisuuden, vakavuuden ja mahdollisten altistuneiden tavoittamisen vuoksi. Naisen nimi ja kuva oli julki MTV Uutisten verkkosivuilla 3.3.-5.3. välisen ajan. Joogayrittäjän nimi ja kuva poistettiin jutusta sen jälkeen, kun viranomaiset olivat saaneet tietoa lukuisista altistuneista, mikä oli nimen ja kuvan julkaisun perusteena. 5. maaliskuuta nainen vapautettiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja