Alustavat tiedot: Iisalmen joogayrittäjään liittyvässä koronatapauksessa kymmenen tartuntaa ja 60 altistumista

Jos työntekijä rikkoo karanteenia, pitääkö työkaverin tehdä ilmoitus? Rikosoikeuden professori vastaa 5:04
Voiko koronakaranteenin rikkomisesta joutua rikosvastuuseen? Rikosoikeuden professori vastaa.

Poliisi kertoi eilen tutkivansa Iisalmessa tapahtunutta laajaa koronaviruksen altistumisketjua. Koronakaranteenin rikkomisesta epäillään paikallista jooga- ja siivousalan yrittäjää.

Poliisi tutkii asiaa terveyden vaarantamisena, mutta tutkinnanjohtaja Arto Elomaan mukaan rikosnimike voi elää.

– Karanteenimääräyksen rikkomista tutkitaan tällä hetkellä tuolla nimikkeellä, mutta siellä on muita mahdollisia rikosnimikkeitä, esimerkiksi pahoinpitely tai vaaran aiheuttaminen, Elomaa sanoo STT:lle.

Lopulliseen rikosnimikkeeseen vaikuttaa se, onko epäilty toiminta ollut tahallista vai johtunut huolimattomuudesta. Poliisi ei kommentoi sitä, onko naisella koronavirustartunta.

Ylä-Savon Sote tiedotti joogasalissa tapahtuneesta joukkoaltistumisesta viime viikon perjantaina. Iisalmen Sanomien mukaan yrittäjä ei viikonlopun aikana mennyt itse koronatestiin eikä antanut viranomaisille tietoa virukselle mahdollisesti altistuneista.

Poliisi sai viikonloppuna terveydenhuollon viranomaisilta virka-apupyynnön toimittaa nainen testiin. Poliisin mukaan nainen vastusti kiinniottoa, mitä tutkitaan virkamiehen väkivaltaisena vastustamisena.

Elomaan mukaan poliisin terveydenhuoltoviranomaisilta saaman lähtötiedon perusteella tapauksessa puhutaan noin 60 altistuneesta ja kymmenestä jo tartunnan saaneesta.

– Tämän lisäksi on mahdollisesti kymmeniä muita, kun tartuntaketjut ovat saattaneet levitä minne hyvänsä. Siellä on saattanut olla isokin määrä altistuneita ja sairastuneitakin.

Naisen kanssa tekemisissä olleita pyydetään olemaan yhteydessä tartunnanjäljitykseen

STT ei ole tavoittanut Ylä-Savon Sotesta ketään kommentoimaan tapausta. Poliisin mukaan virka-apupyyntöä tai sen perusteluja ei voida luovuttaa, sillä se sisältää salassa pidettäviä terveystietoja.

Poliisi on pyytänyt kaikkia naisen kanssa 19.2.–1.3. tekemisissä olleita ottamaan yhteyttä Ylä-Savon tartunnanjäljitykseen numeroon 040 193 8326 tällä viikolla kello 9–18 tai muina aikoina päivystysnumeroon 017 272 2346. Yhteyttä voi ottaa myös sähköpostitse osoitteeseen viestinta@ylasavonsote.fi.

Myös STT julkaisee poikkeuksellisesti epäillyn nimen. Koronavirus luokitellaan Suomessa yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi. Lisäksi nainen on itse kertonut tapauksesta sosiaalisessa mediassa.

Tartuntatautilaissa pykälät pakollisesta koronatestistä ja -karanteenista

Tartuntatautilain pykälän 16 mukaan aluehallintovirasto voi päättää, että terveystarkastukseen eli esimerkiksi koronatestiin osallistuminen on pakollista, jos se on yleisvaarallisen tai sellaiseksi epäillyn tartuntataudin leviämisen ehkäisemiseksi välttämätöntä.

Tartuntatautilain pykälän 60 mukaan virkasuhteinen kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri voi määrätä karanteeniin henkilön, jonka on todettu tai perustellusti epäilty altistuneen yleisvaaralliselle tartuntataudille. Päätös karanteenista voidaan tehdä henkilön tahdosta riippumatta.

Pakollisen terveystarkastuksen ja karanteenipäätöksen rikkomisesta tuomitaan sakkoa tai enintään kolme kuukautta vankeutta.

MTV Uutiset julkaisi naisen nimen ja kuvan tapauksen poikkeuksellisuuden, vakavuuden ja mahdollisten altistuneiden tavoittamisen vuoksi. Naisen nimi ja kuva oli julki MTV Uutisten verkkosivuilla 3.3.-5.3. välisen ajan. Joogayrittäjän nimi ja kuva poistettiin jutusta sen jälkeen, kun viranomaiset olivat saaneet tietoa lukuisista altistuneista, mikä oli nimen ja kuvan julkaisun perusteena. 5. maaliskuuta nainen vapautettiin.

Lue myös:

    Uusimmat