Poliisi takavarikoinut 250 asetta – tämä Pohjois-Savon salametsästysvyyhdistä tiedetään nyt

Massiivisen salametsästysvyyhdin tutkinta on loppusuoralla. Itä-Suomen poliisi uskoo saavansa tutkinnan valmiiksi syyskuun loppuun mennessä.

Poliisi epäilee 34 henkilön osallistuneen salametsästyksiin Lapinlahden ja Varpaisjärven alueella Itä-Suomen poliisilla tutkinnassa olevassa vyyhdissä, kertoo rikosylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen.

Aiemmin keväällä puhuttiin parista kymmenestä epäillystä, joten henkilöiden määrä on kasvanut paljon.

– Kyseessä on ydinporukka ja heidän lisäkseen joukko henkilöitä, jotka ovat osallistuneet joihinkin salametsästyksiin. Tuntemattomaksi esitutkinnassa jääneitä henkilöitä rikoskokonaisuudessa on ainakin 20-30 henkilöä.

Pohjolaisen mukaan massiivinen rikostutkinta valmistunee syyskuun loppuun mennessä. Rikostutkinta on laajuudessaan poikkeuksellinen. Tutkittavien rikosten joukossa on törkeitä metsästysrikoksia, metsästysrikoksia, ampuma-aserikoksia, luonnonsuojelurikoksia sekä törkeitä laittoman saaliin kätkemisrikoksia.

– Pari viikkoa sitten käsitys oli, että esitutkintamateriaali tulee sisältämään noin 700–800 sivua materiaalia. 

– Poliisilaitoksen osalta tämä on ollut vuoden merkittävin ja laajin rikostutkinta. Suomessakaan ei ole koskaan ole ollut vastaavaa. Kyseessä on Suomen historiassa laajin ja vakavin erityisesti suurpetoihin liittyvä metsästysrikosten kokonaisuus. 

Poliisi epäilee, että salametsästäjät ovat surmanneet noin parikymmentä suurpetoa. Poliisin mukaan porukka on tappanut tai yrittänyt tappaa kaikkia Suomen suurpetoja, eli karhuja, ilveksiä, ahmoja ja susia. 

Esimerkiksi Luken pantaseurannassa ollut Unna-susi jäi metsästäjien uhriksi. Eläin tunnistettiin esitutkinnan aikana Unnaksi poliisin takavarikoimasta suden nahkasta eristetystä DNA :sta, kun sitä verrattiin pannoituksen yhteydessä taltioituun DNA :han. 

Suurpetojen lisäksi salametsästäjät ovat surmanneet rauhoitettuja lintuja, kuten joutsenia, haukkoja ja kurkia. Kun tutkinta valmistuu, poliisilla on tarkoitus luetteloida tarkasti, kuinka monta eläimen surmaamisesta on kyse.

– Tässä kohtaa en voi vielä kertoa tarkkoja määriä, sillä luetteloa ei ole tehty. Samoin motiivikirjoa tullaan myöhemmin avaamaan.

Rikostutkinta sai alkunsa, kun Kainuun rajavartiosto yhdessä Metsähallituksen erätarkastajien kanssa paljasti viime syksynä Kainuussa hirvieläimiin liittyvän salametsästystapahtuman. Rajavartioston ja Oulun poliisilaitoksen suorittaman tutkinnan perusteella oli syytä epäillä, että Pohjois-Savon alueella oli yritetty tappaa suurpetoja.

Osana tutkintaa poliisi on takavarikoinut metsästäjiltä eläinten osia, kuten eläinten turkkeja. Aseita poliisi on takavarikoitunut rikoksentekovälineinä ja ottanut niitä ampuma-aselain mukaiseen lupamenettelyyn kaikkiaan noin 250.

Video: Susipartio on viranomaisten uusi täsmäase salametsästyksen torjunnassa

Susipartio on viranomaisten uusi täsmäase salametsästyksen torjunnassa 2:06

Lue myös:

    Uusimmat