Mies ajoi ahman yli moottorikelkalla, ampui kuonoon ja hukutti avantoon

Ennen eläimen tappamista mies ajoi sitä takaa useiden kilometrien ajan. Rikos tapahtui Sallassa vuonna 2020.

Lapin käräjäoikeus on tuominnut ehdolliseen vankeuteen nelikymppisen miehen, joka tappoi ahman väkivaltaisella tavalla Sallassa vuonna 2020. Oikeuden mukaan mies syyllistyi törkeään metsästysrikokseen.

Mies jäljitti ahmaa ensin noin kymmenen kilometrin ajan ja ajoi sen perässä useita kilometrejä. Eläimen väsyttyä mies ajoi sen yli moottorikelkalla ja ampui sitä kuonoon. Tämän jälkeen hän työnsi vielä elossa olevan ahman avantoon. Ahma kuoli hukkumalla.

Oikeus katsoi, että eläimen väsyttäminen takaa-ajossa ja sen yli ajaminen osoittivat erityistä raakuutta. Hukuttamista se piti erityisen julmana.

Partio kiinnitti huomiota jälkiin

Ahman tappaminen tuli viranomaisten tietoon, kun Rajavartiolaitoksen partio kiinnitti huomiota poikkeuksellisiin moottorikelkan jälkiin. Partio havaitsi kelkan jälkien seuraavan ahman jälkiä. Eläimen jäljet kuitenkin loppuivat yhtäkkiä. Paikalta löytyi verta ja karvoja, ja ahman jälkiä oli yritetty peitellä.

Ahman ruumis löytyi avannosta. Sen kuonossa oli ampumavamma, niskassa ja selässä ruhjeita sekä niskassa murtuma. Tutkimuksissa todettiin sen kuolleen hukkumalla.

Viranomaiset onnistuivat selvittämään, että kylällä oli kaksi ajojälkiin sopivaa moottorikelkkaa. Syytetyn kelkasta löytyi avannosta löydetyn ahman dna:ta.

Mies kiisti syytteen, mutta oikeuden mukaan hänen syyllisyydestään ei jäänyt varteenotettavaa epäilyä.

Viiden vuoden metsästyskielto

Oikeus päätyi harkinnassaan siihen, että oikeudenmukainen rangaistus on vuosi vankeutta. Se totesi, että miehen syyllisyys edellyttäisi rangaistuksen määräämistä ehdottomana. Miestä ei kuitenkaan ollut aiemmin tuomittu vankeuteen, joten vankeus määrättiin ehdollisena.

Mies määrättiin metsästyskieltoon viideksi vuodeksi. Ehdollisen vankeuden lisäksi mies tuomittiin 70 päiväsakkoon, joista maksettavaa hänelle tulee vajaat 1  500 euroa. Hänet määrättiin myös korvaamaan valtiolle ahman arvo eli 12 000 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat