Poliisi: Levin tragediasta pelastunut nuori ei päässyt yläkertaan auttamaan sisaruksiaan – "Tulipalo oli niin raju, että sinne ei voinut mennä"

Poliisi on kuullut Levin perjantaisesta tulipalosta pelastautunutta nuorta ja hänen vanhempaansa. Varhain perjantaina Kittilän Levillä syttynyt mökkipalo vaati perheen kolmen alaikäisen lapsen hengen.

2:30
Levillä menehtyneet lapset olivat Pyhtäältä.

Surmansa saaneet kouluikäiset lapset olivat majoittuneet kaksikerroksisen vuokramökin yläkertaan. Alakerrassa nukkunut neljäs sisarus heräsi palovaroittimen ääneen ja hän pystyi pelastautumaan palavasta rakennuksesta. Yläkerrassa nukkuneiden lasten pelastamiseksi ei ollut mitään tehtävissä.

Mukana lomamatkalla oli myös lasten vanhempi, joka ei ollut mökissä palon syttyessä. Hän oli Levillä, mutta poliisi ei kerro hänen tarkkaa olinpaikkaansa.

– Olemme kuulleet viikonlopun aikana palosta selvinnyttä nuorta ja hänen vanhempaansa, mutta en voi kertoa julkisuuteen tarkemmin, mitä kuulemisissa on selvinnyt, tutkinnanjohtaja rikoskomisario Kirsi Huhtamäki Lapin poliisista kertoo.

Yritti päästä yläkertaan

Tulipalo sattui perjantain vastaisena yönä. Mökistä pelastautunut nuori ei loukkaantunut fyysisesti.

– Hän oli yrittänyt päästä yläkertaan auttamaan sisaruksiaan, mutta hän oli todennut, että tulipalo oli niin raju, että sinne ei voinut mennä, Huhtamäki sanoo.

Poliisi ei ole kertonut mökissä olleiden lasten ja nuorten ikiä tai sukupuolia. Mökistä pelastautunut nuori oli lähes täysi-ikäinen.

– Hän oli vanhin perheen sisaruksista ja hän oli mökissä nuorempien sisarustensa kanssa. Perheen vanhempaa ei ole syytä epäillä mistään rikoksesta, vaikka hän ei ollut paikalla mökissä tulipalon syttyessä.

Mökistä pelastautunut nuori teki tulipalosta ilmoituksen hätäkeskukseen.

Paikkoja on pystytty poissulkemaan

Poliisin tekninen tutkinta ja onnettomuustutkintakeskus tekivät tutkintaa tulipalopaikalla koko viikonlopun. Palon syttymissyytä ei vielä tarkalleen tiedetä.

– Jotain on saatu jo selville ja siitä on arvioita, mistä palo on saattanut lähteä liikkeelle. Paikkoja on kyetty poissulkemaan eli tiedämme, mistä palo ei varmuudella ole ainakaan saanut alkuaan.

Poliisin mukaan tulipalo ei johtunut huolimattomuudesta.

– Mitään yksiselitteistä syytä tulipaloon ei ole vielä saatu selville enkä spekuloi vielä sillä, mihin tulipalo mökissä tarkalleen sijoittui. Missään nimessä palo ei ollut tahallaan sytytetty, Huhtamäki sanoo.

– Teemme kovasti töitä sen eteen, että palon aiheuttaja ja syy selviää.

Mökin omistaja järkyttyi

Palamaan syttynyt kaksikerroksinen lomamökki oli suuri, minkä vuoksi palopaikan raivaus vie aikaa.

– Mökki oli suurehko ja siellä oli paljon huoneita. Mökki paloi sisältä kauttaaltaan ja se on täysin korjauskelvoton. Jotain esineitä on pystytty tunnistamaan sisältä, mutta kaikki irtaimisto tuhoutui palossa, Huhtamäki kertoo.

Poliisi on kuullut jo mökin omistajaa. Hän on syvästi järkyttynyt tapahtuneen vuoksi.

– Hän on ottanut asian erittäin raskaasti. Hän on auttanut poliisia omalta osaltaan ja halunnut selvittää asiaa kaikin tavoin.

Loma oli lopuillaan

Pyhtääläinen lapsiperhe oli vuokrannut mökin lomansa ajaksi. Heidän lomansa oli loppumassa, kun tulipalo syttyi perjantaina aamuyöstä.

Tulipalosta selvinnyt nuori ja hänen vanhempansa pääsivät jo perjantaina palaamaan kotiinsa Pyhtäälle. Pyhtään seurakunnasta kerrottiin tänään, että heille on järjestetty apua kotikunnassa.

Huomenna Pyhtäällä järjestetään suruhartaus kolme henkeä vaatineen tulipalon takia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja