Poliisi epäilee Kuusamon Suurpetokeskusta törkeästä eläinsuojelurikoksesta – "Kyse on pidemmän aikavälin tapahtumista"

Poliisi tutkii Kuusamon Suurpetokeskusta – tämä tutkinnasta tiedetään 1:18
Poliisi tutkii Kuusamon Suurpetokeskusta – tämä tutkinnasta tiedetään.

Poliisi epäilee Kuusamon Suurpetokeskusta törkeästä eläinsuojelurikoksesta.

Poliisi kertoi tänään aloittaneensa esitutkinnan eläintarhan toimintaan liittyen. Tutkintapyynnön teki Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, joka jo aiemmin kertoi Suurpetokeskuksessa havaituista vakavista puutteista ja ongelmista. 

Oulun poliisin rikostorjuntayksikön johtaja, rikosylikomisario Janne Koskela kertoo MTV Uutisille lähettämässään sähköpostiviestissä, että tällä hetkellä juttua tutkitaan törkeänä eläinsuojelurikoksena.

Koskelan mukaan esitutkinta on vasta aloitettu, eikä poliisi ota toistaiseksi kantaa siihen, montaako ihmistä asiassa epäillään rikoksesta. 

– Esitutkinnan turvaamiseksi poliisi ei kerro yksittäisen rikosepäilyn yksityiskohdista. Kysymyksessä on vasta rikosepäily, Koskela kirjoittaa.

Eläinsuojelurikoksen uskotaan tapahtuneen pitkän ajan kuluessa.

– Kyse on pidemmän aikavälin tapahtumista, poliisi selvittää tapahtumien kulkua usean vuoden ajalta, Koskela kertoo.


Poliisin alustavan arvion mukaan jutun tutkinta tulee kestämään kuukausia. Koskelan mukaan asiassa tehdään yhteistyötä niin syyttäjän kuin muidenkin viranomaisten kanssa. 

Törkeästä eläinsuojelurikoksesta voi saada vain vankeutta

Rikoslain mukaan törkeästä eläinsuojelurikoksesta voidaan tuomita vähintään 4 kuukautta ja maksimissaan 4 vuotta vankeutta. Vankeusrangaistus on siis ainoa mahdollinen seuraamus kyseisestä rikoksesta, jos tuomio annetaan. 

Perusmuotoiseen eläinsuojelurikokseen voi syyllistyä jos kohtelee eläintä julmasti tai tarpeetonta kärsimystä, kipua tai tuskaa aiheuttaen.

Rikos katsotaan törkeäksi jos se on tehty erityisen raa'alla tai julmalla tavalla tai rikoksen kohteena on huomattavan suuri määrä eläimiä tai rikoksessa tavoitellaan huomattavaa taloudellista hyötyä. Rikos on siinä tapauksessa katsottava myös kokonaisuutena arvostellen törkeäksi.

Törkeästä eläinsuojelurikoksesta tuomittu voidaan määrätä myös eläintenpitokieltoon.

MTV kertoi eläintarhan ongelmista

MTV Uutiset on alkukesän aikana uutisoinut laajasti paitsi Suurpetokeskuksen ongelmista, kuten eläinten rikkoutuneista, vaarallisista ja puutteellisista aitauksista sekä eläinten sisäsiittoisuudesta, myös viranomaisten eläintarhaan tekemistä tarkastuksista.

Kyseenalaisen eläintenpidon johdosta Pohjois-Suomen aluehallintovirasto harkitsee parhaillaan Suurpetokeskuksen eläintarhaluvan perumista, eli käytännössä koko eläintarhan toiminnan lopettamista.

Kyse olisi hyvin poikkeuksellisesta toimenpiteestä, johon ryhdytään vain painavista syistä.

Eläintarhan tarhanhoitaja ja projektinvetäjä Pasi Jäntti on kommentoinut tämänpäiväistä poliisitiedotetta STT:lle lyhyesti. Hänen mukaansa kyse on "jahdista".

– Tämähän on tämmöinen jahti nyt päällä tässä, hän tiivisti STT:n mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat