Kuusamon Suurpetokeskuksesta aloitettu rikostutkinta

Sisäsiittoisuutta, vaarallisia aitoja ja eläinsuojeluimoituksia – Näistä syistä Kuusamon Suurpetokeskusta uhkaa sulkeminen 11:24
Sisäsiittoisuutta, vaarallisia aitoja ja eläinsuojeluimoituksia – näistä syistä Kuusamon Suurpetokeskusta uhkaa sulkeminen.

Poliisi on aloittanut esitutkinnan Kuusamon Suurpetokeskuksen toimintaan liittyen.

Asiaa selvittää Oulun poliisilaitos. Poliisi tiedotti esitutkinnan alkamisesta tänään. 

– Poliisi on aloittanut asiasta esitutkinnan. Koska tutkinta on vielä alkuvaiheessa, poliisi ei tiedota asiasta tässä vaiheessa enempää, lyhyessä poliisitiedotteessa sanotaan.

Poliisin mukaan tutkinta liittyy eläintenpitoon. Tutkintapyynnön teki alun perin Pohjois-Suomen aluehallintovirasto.

Poliisi ei tiedotteessaan kerro, mitä rikosnimikkeitä esitutkinnassa on. 

MTV kertoi eläinten karuista oloista

MTV Uutiset on alkukesän aikana uutisoinut laajasti paitsi Suurpetokeskuksen ongelmista, kuten eläinten rikkoutuneista, vaarallisista ja puutteellisista aitauksista sekä eläinten sisäsiittoisuudesta, myös viranomaisten eläintarhaan tekemistä tarkastuksista.

Kyseenalaisen eläintenpidon johdosta Pohjois-Suomen aluehallintovirasto harkitsee parhaillaan Suurpetokeskuksen eläintarhaluvan perumista, eli käytännössä koko eläintarhan toiminnan lopettamista.

Kyse olisi hyvin poikkeuksellisesta toimenpiteestä, johon ryhdytään vain painavista syistä.

Avi aiemmin: "Rikkonut olennaisesti eläinsuojelulakia"

Aluehallintovirasto on aiemmin kommentoinut, että Suurpetokeskuksen toimintaan liittyy vakavia eläinsuojelulain ja lupaehtojen rikkomuksia. Ne ovat selvinneet eläintarhaan tehdyissä tarkastuksissa.

Avin mukaan eläintarha on rikkonut olennaisesti eläinsuojelulakia ja eläintarhoja koskevaa asetusta, eikä eläintarhan toiminta enää täytä eläintarhaluvan edellytyksiä.

Ongelmia on löydetty paitsi hallinnosta, myös eläinten pidosta ja hoidosta. Avi katsoo, että eläinten pitopaikat ja eläinten hoito eivät ole eläinsuojelulain mukaisia.

Suurpetokeskuksella ei myöskään ole ollut esimerkiksi ajantasaista luetteloa pitämistään eläimistä.

Avi on kiinnittänyt huomiota myös siihen, että eläintarhassa on lisäännytetty keskenään lähisukua olevia ilveksiä ja karhuja, eikä eläintarha ole reagoinut aiempiin määräyksiin puuttua eläinten sisäsiittoiseen lisääntymiseen.

Lue myös:

    Uusimmat