"Tämähän on tämmöinen jahti nyt päällä", Suurpetokeskuksen tarhanhoitaja kommentoi poliisin käynnistämää esitutkintaa

Sisäsiittoisuutta, vaarallisia aitoja ja eläinsuojeluimoituksia – Näistä syistä Kuusamon Suurpetokeskusta uhkaa sulkeminen 11:24
Sisäsiittoisuutta, vaarallisia aitoja ja eläinsuojeluimoituksia – Näistä syistä Kuusamon Suurpetokeskusta uhkaa sulkeminen.

Keskuksen toiminnasta on löytynyt aiemmin puutteita myös asiakkaiden turvallisuudesta.

Oulun poliisilaitos on aloittanut esitutkinnan Kuusamossa sijaitsevan Suurpetokeskuksen eläintenpidosta.

Tutkintapyynnön poliisille teki Pohjois-Suomen aluehallintovirasto. Kevään aikana viranomaiset ovat vaatineet Suurpetokeskukselta parannuksia eläintenpitoon, ja kesäkuun alussa aluehallintovirasto ilmoitti harkitsevansa Suurpetokeskuksen eläintarhaluvan peruuttamista. Eläintarhaluvan peruuttaminen tarkoittaisi, että eläimet pitäisi joko lopettaa tai sijoittaa muualle.

Suurpetokeskuksen tarhanhoitaja ja projektinvetäjä Pasi Jäntti kommentoi STT:lle esitutkintaa varsin vähäsanaisesti.

– Tämähän on tämmöinen jahti nyt päällä tässä, hän tiivistää näkemyksensä.

Kysyttäessä epäilläänkö häntä rikoksesta, Jäntti vahvistaa sen, että poliisi on tehnyt tutkintatyötään Suurpetokeskuksen alueella. Sen enempää hän ei kerro ehtivänsä kommentoimaan, sillä aikoo mennä jatkamaan töitä.

Aitauksesta karannut karhu kävi johtajan päälle

Suurpetokeskuksen epäselvyyksiä alkoi tulla julkisuuteen sen jälkeen, kun kaksi sen karhua karkasi huhtikuussa. Yksi niistä hyökkäsi keskuksen johtajan Sulo Karjalaisen kimppuun.

Toukokuun alussa MTV Uutiset kertoi Pohjois-Pohjanmaan aluehallintoviraston sekä Kuusamon kaupungin eläinlääkärin puuttuneen useita kertoja tarhan epäkohtiin. Silloin Karjalainen kommentoi laiminlyöntiväitteiden olevan "höpöjuttuja" ja "aikamoisia satuja".

Eläintarhassa oli uutisen mukaan lopetettu ilveksiä tilanpuutteen takia, Karjalaisen mukaan kyse oli lupien mukaisesta eläinten määrien noudattamisesta.

Viranomainen oli kiinnittänyt tarkastuksissaan huomiota myös aitojen tilaan. Aidat olivat olleet reikäisiä ja kaatumaisillaan, tarjoten eläimille mahdollisuudet pakomatkoihin.

Jäntti kommentoi kesäkuun alussa STT:lle, että keskus jatkaa toimintaansa normaalisti. Jäntin mukaan keskuksessa olivat rakennustyöt kesken, ja keskuksen on ollut tarkoitus avautua yleisölle kesäkuun lopulla.

Lue myös:

    Uusimmat