Mainos

Poliiseille ja rajatyöntekijöille suunnitellaan venäjänopetusta

Työntekijät tarvitsevat yhä useammin venäjän kieltä poliisissa, tullissa ja rajoilla. Sisäministeriössä suunnitellaankin turvallisuusviranomaisten venäjän kielen opetuksen lisäämistä.

Esimerkiksi poliisissa on jo käyty venäjän kursseja.

– Tänä päivänä on menty siihen, että venäjän kielen käyttötarve on lähes jokapäivästä, kertoo ylikonstaapeli Veijo Brofeldt Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta.

– Sattuu niitä pieniä liikennevahinkoja, joihin poliisia pyydetään selvittämään ja myös näpistyksiä, joiden johdosta joudutaan käyttämään tätä kieltä.

Liikenne Venäjältä kasvaa

Tulevaisuudessa Venäjältä odotetaan Suomeen entistä enemmän tulijoita. Sisäministeriössä suunnitellaankin ainakin poliisin, tullin ja rajavartiolaitoksen venäjän kielen koulutuksen lisäämistä. Osastopäällikkö Kauko Aaltomaan mukaan koulutusta lisättäisiin myös muilla sisäministeriön hallinnonaloilla, kuten hätäkeskuksissa ja maahanmuuttovirastoissa. 

Suunnitelman mukaan poliisit voisivat valita venäjän kursseja jo poliisiammattikorkeakoulussa. Lisäksi tarjottaisiin täydennyskoulutusta.

– Venäjän kielen taidosta on puutetta, Aaltomaa kertoo.

– Aina asioiden hoitaminen vie huomattavasti kauemmin kuin kantasuomalaisten kanssa.

Alkeiskurssia kaivattiin 

Imatralla poliiseille järjestettiin toissa syksynä venäjän alkeiskurssi. Kurssille osallistunut ylikonstaapeli Jussi Honkanen piti kurssia tervetulleena.

– Se on ollut niin typerän tuntuista, kun ei osaa sanoa mitään järkevää. Nyt on vähän saanut sitä pohjaa, hän kertoo.

– Kuitenkin kun ihmiset sanovat päivää, on mukava sanoa heidän omalla kielellään se päivää takaisin. Siitä tulee kaikille hyvä mieli.

Työryhmä saa ehdotuksensa valmiiksi syksyn aikana. Talven kuluessa selviää, mistä löydetään vai löydetäänkö kouluttamiseen tarvittavat miljoonat.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.