Poikkeuksellinen talvi: Järvien kevätjäät kumisseet yötä päivää

Lauha sää on saanut järvien kevätjäät laulamaan tavallista äänekkäämmin. Ilmiö on vaaraton – ellei satu seisomaan syntyvän railon päällä.

Järvien ranta-asukit, mökkiläiset, pilkkijät ja jäällä retkeilevät ovat törmänneet tänä keväänä merkilliseen ilmiöön. Etelä- ja Keski-Suomessa jäät ovat elämöineet välillä yötä päivää, ja railoja on syntynyt merkillisen tiuhaan tahtiin.

Suomen ympäristökeskuksen johtava hydrologi Esko Kuusisto kertoo, että syynä tämän kevään jäiden mahtipontiseen kuminaan, jyminään, ulvontaan ja paukahteluun on lauha talvi ja lumen puute.

– Koska jään päällä ei ole lunta, lämpötilan vuorokausivaihtelu on voimakasta, jopa useita kymmeniä asteita. Sää kutistuu ja laajenee lämpötilan vaihtelun myötä.

– Tänä talvena jäiden konserttia on voinut riittää päivällä lämpötilan noustessa ja jään laajetessa iltapäivään asti.  Yöllä, kun ilma on alkanut jäähtyä ja jää kutistua, jääkenttä on puolestaan kumissut ja paukahdellut rajojen ja railojen syntyessä, Kuusisto selvittää.

Jäiden äänet ovat kiinnostaneet myös armeijoita.

Esko Kuusisto kertoo, että tutkijat ovat jo yli vuosisadan ajan kuunnelleet jään synnyttämiä ääniä.

–Jokien ja järvien jäät eivät aluksi kiinnostaneet, vain merijää. Erityistä vauhtia tutkimus sai sukellusveneiden kehittelyn myötä – mikä samalla merkitsi, että tutkimus oli paljolti salaista.

–Jään akustiset ominaisuudet askarruttivat suurvaltojen merivoimia nimenomaan siitä syystä, että jää aiheutti häiriöitä tutkasignaaleihin, Kuusisto selvittää.

Ääntelyä on voinut lisätä myös se, että pintajää on sulanut ja jäätynyt lämpötilojen vaihdellessa moneen kertaan. Prosessin aikana jäähän on muodostunut suuri määrä ilmakuplia, minkä ansiosta jää laajeneminen ja supistuminen on ollut mahdollisesti tavallista runsaampaa.

Kuusisto kuvailee järvijäiden ääntä ”hienostuneeksi”.

– Rannan tuntumassa voi olla oikein kunnon konsertti, kun rannalle nousee jäävalli jään laajetessa. Toisaalta vedenalainen kuuntelija ei ehkä kutsuisi jään kutistumisääniä kuminaksi, sillä jään alapuolelle välittyy paljon korkeampia ääniä kuin ilmaan.

Vain vahva jää kumisee

Jäiden ääni saattaa olla äkkinäisestä jäällä liikkujasta pelottavaa.Syytä pelkoon ei Kuusiston mukaan kuitenkaan ole – paitsi jos sattuu seisomaan juuri siinä, mihin railo aukeaa kovan paukahduksen kera.

– Jään kumina ja paukahtelu kertoo minusta lähinnä siitä, että jää on vahvaa ja tervettä. Eli se on pikemminkin turvallisuutta lisäävä kuin sitä vähentävä tekijä. Jos jää on hapertunutta tai puikkoontunutta, siitä ei lähde enää muuta kuin veteen liittyvää ääntä ja lopulta enää iloista kilkatusta.

Lue myös:

    Uusimmat