Poika pudotettiin perustelematta pois futisjoukkueesta – Mikki-isän viestistä virisi laaja keskustelu: "Hän itki pitkään"

Junnun pettymykset - futisisä Mikki Kauste 10:17

Espoon kunnanvaltuutettu, laulaja Mikki Kauste viesti hiljattain Twitterissä surusta, kun hänen poikansa oli pudotettu perustelematta pois Hongan juniorien kilpajoukkueesta. Aiheesta virisi nopeasti laaja junioriurheilua ja -valmentamista koskeva keskustelu, jota puitiin tänään maanantaina myös Huomenta Suomessa.

Useina vuosina Hongan junioreita itsekin valmentanut Kauste maalaa isoa kuvaa. Jalkapalloisä painottaa, että kun lapsia ja nuoria vaihdellaan joukkueesta toiseen, on heille kyse paljon suuremmista asioista kuin siitä, kuuluuko juuri sillä hetkellä siihen yhteen joukkueeseen vai ei.

– Siinä voi pojilla olla monivuotinen yhteinen harrastushistoria. Siinä on ystävyyssuhteet, isompi sosiaalinen verkosto, identiteetti, itsetunto. Kaikki nämä linkittyvät yhteen pieneen twiittiin, jonka idea oli kuitenkin vain se, että minä olin yksinkertaisesti vähän surullinen, Kauste sanoi.

Kausteen mukaan hänen poikansa oli pelannut vuosikausia hyvällä menestyksellä, eikä pudottamista joukkueesta pois perusteltu tälle millään tavoin. Vastaavanlaisessa asemassa oli ollut muitakin lapsia.

– Lapset, jotka oli pudotettu, olivat jääneet yhtäkkiä ikään kuin yksin harjoitusten jälkeen. Sen jälkeen nappulakengät mukaan, kotiin ja itkemään.

– Laitoin sen twiitin, koska poika laittoi yöllä, että hän oli miettinyt tätä ja itkenyt pitkään. Hän viestitti minulle, että voisitko sinä isi kysyä valmentajalta, mitä minun tarvitsee tehdä toisin. Minä ymmärsin, että siinä ei oltu millään tasolla keskusteltu tästä asiasta ja valmistettu lapsia tähän tilanteeseen, mikä tulee monille eteen.

Lopulta Kauste sai Hongalta pyyntönsä jälkeen jonkinlaiset perustelut kirjallisesti. Ne hämmästyttivät.

– Sain pitkän nivaskan, jossa oli pelin eri osa-alueita purettu läpi. Tajusin, että tämä on Excel-taulukon pohjalta vetäisty juttu. Koska olen itse valmentanut pitkään, tiesin, että tämä ei ole minkäänlainen henkilökohtainen palaute. Keskustelin kahden muun pudonneen pojan vanhemman kanssa ja he olivat saaneet täysin identtisen kirjelmän. Ainoastaan pojan nimi oli muutettu. Onko sekään sitten hyvää palautetta? Ei minun näkökulmastani, Kauste kertoi.

Mitä valmentajien koulutuksessa tulisi ottaa huomioon ja miten lapsia ja nuoria tulisi joukkueesta toiseen siirtää? Asiaa ylälaidan videolla puivat myös Palloliiton urheilutoimenjohtaja Hannu Tihinen sekä liikunnanopettaja ja entinen huipputelinevoimistelija, Volttimedian toimitusjohtaja Sanna Mönkkönen.

Alapuolen videolla samalla kokoonpanolla puolestaan ruoditaan muun muassa temppua, jossa jalkapalloisä tönäisi maalivahtipoikansa torjumaan pallon. Keskustelua käydään myös suomalaisen tyttö- ja naisfutiksen menestyksestä ja Teemu Pukin vireestä

Vilttiketju 6:35

Lue myös:

    Uusimmat