Mainos

Pohjois-Norjan väkiluku ennätyskasvussa

Pohjois-Norjan väkiluku on kääntynyt rivakkaan nousuun kahden viime vuoden aikana. Viime vuonna asukasmäärä kasvoi yli 2000 ihmisellä, mikä on poikkeuksellista alueelle jossa on koko 2000-luvun ajan menetetty väkeä.

Viimeksi tällaista kasvuvauhtia on koettu 1970-luvulla. Eniten väkeä vetävät alueen kaupungit, kuten Tromssa ja Alta.

- Kasvu on periaatteessa pientä, kun puhutaan vain muutamasta tuhannesta ihmisestä. Erityisen tästä tekee kuitenkin se, että kasvua on kaikissa Pohjois-Norjan kolmessa läänissä, arvioi professori Nils Aarsaether Tromssan yliopiston yhteiskuntatieteen laitokselta.

Pohjois-Norjassa puhutaankin jopa menestystarinasta, varsinkin kun väestönkasvu on vilkastunut nimenomaan taantuman aikaan. Pohjois-Norjaan maailmantalouden kriisi ei olekaan iskenyt niin lujasti kuin maan eteläosiin. Pohjoisessa on jopa onnistuttu luomaan uusia työpaikkoja laman aikana.

Erityisen kasvutarinasta tekee myös se, että naapurimaiden pohjoisosissa on samaan aikaan kärsitty väkikadosta.

- Tämä tarkoittaa luultavasti sitä, että Norjan valtio on taistellut vahvemmin talouskriisiä vastaan kuin Ruotsi ja Suomi, perustelee professori Aarsaether.

Uskoa tulevaan riittää

Yksi Pohjois-Norja väkiluvun kasvattajista on suomalainen Ilpo Kuivila. Hän muutti perheineen Skibotniin reilu vuosi sitten. Turskankasvattajan työpaikkaetuna tulivat mahtavat maisemat.

- Luonto on täällä niin kaunis. Nämä kontrastit merestä vuoriin ovat niin vahvat että omatkin murheet muuttuvat aika pieniksi, kertoo Kuivila.

Kuivila uskoo pysyvänsä Skibotnista tulevat vuodet. Myös uskoa alueen tulevaisuuteen riittää.

- Öljyä löytyy koko ajan lisää, ja öljy- ja kaasukenttiä avataan eri puolille. Samoin turismi tulee olemaan täällä kovasti kasvava ala tulevaisuudessa.

Myös professori Aarsaether luottaa seuraaviin vuosiin. Vaikka pohjoisen valoisasta tulevaisuudesta ei ole takuuta, merkkejä siitä kuitenkin on.

- Hyvät työmarkkinat, uusien elinkeinojen kuten rakennusalan syntyminen. Lisäksi esimerkiksi täällä Tromssassa asuvat ovat nykyään ylpeämpiä pohjoisesta identiteetistään, pohtii Aarsaether.

Katso Aino Huilajan raportti Tromssasta

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.