Mainos

Pohjois-Irlannin armonaika käymässä vähiin

Britannian pääministerin Tony Blairin antama aikaraja Pohjois-Irlannin rauhansopimuksen toteuttamiseksi ja katolisten ja protestanttien aseriisuntakiistan ratkaisemiseksi umpeutuu yöllä kello kaksi Suomen aikaa.

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton on tarjonnut viime hetkellä apuaan neuvottelujen ratkaisemiseksi. Clinton sanoi tekevänsä kaiken voitavansa, jotta ratkaisu saadaan aikaan. Pääministeri Blairin edustaja sanoi aiemmin illalla, että Blair aikoo selostaa neuvottelutilannetta Clintonille ja keskustella tämän mahdollisesta roolista rauhanprosessissa.

Tilanne edelleen epäselvä

Vaikka neuvottelut rauhansopimuksen toteuttamisesta edistyivät Belfastissa eilen, on tilanne edelleen epäselvä. Blairin ja Irlannin pääministerin Bertie Ahernin johtamissa neuvotteluissa paine on siirtymässä Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n puolelle sen jälkeen kun protestanttinen osapuoli suostui myönnytyksiin aseriisuntakysymyksissä.

Puolisotilaallisten järjestöjen aseriisuntavalmiutta selvittänyt kanadalainen John de Chastelain myöntyi eilen lykkäämään raporttinsa julkistamista vuorokaudella antaakseen neuvottelijoille lisäaikaa. De Chastelain johtaa kansainvälistä joukkoa, joka valvoo puolisotilaallisten järjestöjen aseiden luovuttamista Pohjois-Irlannissa.

Pohjois-Irlannin rauhansopimus allekirjoitettiin viime vuoden pääsiäisenä, mutta sen jälkeen rauhanprosessi on ajautunut umpikujaan. Protestanttien pääpuolue Ulsterin unionistit ei ole suostunut hallitusyhteistyöhön katolisen Sinn Fein -puolueen kanssa ennen kuin IRA aloittaa aseiden luovuttamisen. Sinn Feinin johto puolestaan väittää, että vaatimus on rauhansopimuksen vastainen ja että Sinn Fein ei voi vaikuttaa IRA:n päätöksiin.


(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.