Mainos

PLO: Palestiina itsenäiseksi syyskuussa

Palestiinalaisten vapautusjärjestö PLO on ilmoittanut aikovansa julistaa Palestiinan itsenäiseksi valtioksi 13. syyskuuta. Israel muistuttaa, että itsenäistyminen ei ole mahdollista ilman sen suostumusta.

Palestiinan vapautusjärjestön PLO:n 129-jäseninen neuvosto päätti myöhään eilen päivämäärästä, jolloin itsenäinen palestiinalaisvaltio virallisesti perustetaan.

Palestiinalaisvaltio on tarkoitus julistaa itsenäiseksi heti kun neuvottelut Lähi-idän rauhansopimuksesta Israelin kanssa ovat valmiit. Palestiinalaisjohtaja Jasser Arafat kuitenkin toisti jälleen, että julistus toteutetaan vaikka sopimus ei vielä tuolloin olisikaan lopullinen.

Lähi-idän rauhanneuvotteluja avustavan Yhdysvaltojen mukaan Palestiina ei voi julistautua itsenäiseksi, ennen kuin kaikki osapuolet ovat hyväksyneet sopimuksen ehdot. Ehtoihin kuuluvat muun muassa Jerusalemin aseman ja Palestiinan rajojen määrittäminen. USA:n presidentti Bill Clinton on Valkoisen talon mukaan keskustellut eilen puhelimessa sekä Arafatin että Israelin pääministerin Ehud Barakin kanssa. Clintonin toive oli, että osapuolet kiirehtisivät rauhanprosessia.

Israelin oikeusministeri puolestaan varoittaa, että palestiinalaiset eivät voi saavuttaa itsenäisyyttä ilman Israelin hyväksyntää. Osapuolten rauhanneuvottelut ovat takkuilleet, sillä ratkaisematta on muun muassa Jerusalemin aseman ja Palestiinan rajojen määrittäminen.
(MTV3-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.