Pitäisikö Suomessa ottaa käyttöön "koira-ajokortti"? Asiantuntija muistuttaa: Pelkkä kiva ulkonäkö ei ole syy ottaa koiraa

Vastuullinen koiran omistaminen ja kasvattaminen 8:05

Koiraroduille on jalostamisella syntynyt myös haittoja, kuten erilaisia terveysongelmia.

Kun koiraa hankitaan, on tärkeää ajatella myös koiran luonnetta ja sen sopivuutta perheeseen. Pelkkä "kiva ulkonäkö" ei ole syy ottaa koiraa, vaan taustatyö esimerkiksi rodun käyttötarkoituksen suhteen on tärkeää. Esimerkiksi hovawart-rotuinen koira voi tottumattoman silmissä näyttää aivan kultaiselta noutajalta.

– Monen silmissä samannäköisillä koirilla onkin kaksi eri käyttötarkoitusta, kuvaa Kennelliiton osastopäällikkö Kirsi Salmijärvi Huomenta Suomessa.

Pidä mielessä myös koiran terveys

Koiraroduille on jalostamisella syntynyt myös haittoja, kuten erilaisia terveysongelmia.

– Jos mietitään asiaa normaalina koiran omistajana, pidän suomalaista koirankasvatusta hyvin vastuullisena, sanoo Salmijärvi.

Salmijärven mukaan rodun valitsemisen jälkeen tulee valita kasvattaja, joka panostaa rodun terveyteen, varsinkin, jos kyseessä on rotu, jolla on tunnettuja terveysongelmia. Koira tulee tietenkin myös kouluttaa, sillä pelkkä hyvä kasvattaja tai koiran rotu ei takaa koiran hyvää käytöstä.

Miten pentu valitaan? Entä olisiko "koira-ajokortti" vastaus koiranomistajuusongelmiin? Katso keskustelu videolta! Mukana myös hovawart-rotuinen Lex, 6.

Lue myös:

    Uusimmat