Moni pientaloasuja saisi energialaskunsa kuriin yhdellä kertainvestoinnilla – säästö yli 200 e/kk: "Erityisen järkevä ratkaisu"

Minne ilmalämpöpumpun saa asentaa? Isännöintiliitto kertoo, millä perusteilla taloyhtiö voi sen kieltää 7:43
Tiedätkö, minne ilmalämpöpumpun saa asentaa? Isännöintiliitto kertoo, millä perusteilla taloyhtiö voi kieltää asentamisen.

Talonsa lämmitysmuotoa vaihtava voi säästää kuukausittain tuntuvan summan. Erityisen isosta säästö on luvassa, mikäli luopuu öljylämmityksestä ja siirtyy ilma-vesilämpöpumppuun.

Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva kertoo tiedotteessaan, että pientalon öljylämmityksen vaihtaminen ilma-vesilämpöpumppuun tuo pienentyvien energiakustannusten muodossa noin 2 600 euron säästön vuosittain. Rahaa säästyy siis noin 215 euroa kuukaudessa.

Vaikka lämpöpumppu ei ole halpa investointi, maksaa se itsensä takaisin noin kuudessa vuodessa. Sen käyttöikä on Motivan mukaan vähintään 15 vuotta, mikä tarkoittaa yhteensä lähes 30 000 euroa säästöä kotitaloutta kohden öljylämmitykseen verrattuna.

– Mikäli kotitalouksissa ja taloyhtiöissä suunnitellaan remonttia kesäksi tai syksyksi, energiatehokkuuden parantaminen on nyt erityisen järkevä ratkaisu.

Kokkolalainen Lämpöpartio kertoo verkkosivuillaan, että öljylämmityksen vaihto uusiutuvia energialähteitä hyödyntäväksi lämmitysmuodoksi on usein taloudellisesti perusteltua ja samalla merkittävimpiä pientalon päästöjä pienentäviä toimenpiteitä.

Öljylämmityksestä ilma-vesilämpöön siirtyminen maksaa Lämpöpartion mukaan noin 8 000–15 000 euroa kiinteistöstä riippuen.

Energianeuvontaa tarjolla vielä kaksi vuotta

Viime syksynä Motivan alueelliseen energianeuvontaan otti yhteyttä 160 kotitaloutta, jotka halusivat lisää tietoa ilma-vesilämpöpumpuista.

Kolme vuotta toiminnassa ollut neuvonta on kohdistettu kotitalouksille ja taloyhtiöille, kunnille sekä pk-yrityksille. Eniten yhteydenottoja tulee omakotitaloasukkailta, mutta noin viidesosa koskee kerros- ja rivitaloasumista.

Energianeuvontaan tulevissa yhteydenotoissa korostuvat Motivan mukaan erityisesti erilaiset lämpöpumput sekä aurinkosähkö. Viime aikoina myös energian kallistuminen on huolettanut ihmisiä.

Valtion lisärahan avulla energianeuvonta jatkuu vuoden 2025 toukokuun alkuun saakka. Alkuperäinen neljän vuoden rahoitus neuvonnalle ulottui toukokuuhun 2023.

Energiaviraston mukaan kotitalouksien sähköstä maksama kokonaishinta nousi viime vuonna 25 prosenttia. Sähkölämmittäjien kustannukset pomppasivat peräti 35 prosenttia.

Motivan säästövinkistä uutisoi aiemmin Kauppalehti.

Lähteet: Motiva, Lämpöpartio

Lue myös:

    Uusimmat