Pitääkö kumppanin kanssa puhua siitä, ketä äänestää? Lukijaraati vastaa

Mitä mykkäkoulun pitäminen tekee parisuhteelle? 1:54
KATSO MYÖS VIDEO: Näin mykkäkoulu vaikuttaa parisuhteeseen.

Juttusarjassa lukijaraati vastaa kysymyksiin seksiin, ihmissuhteisiin ja muuhun elämään liittyen!

"Kumppanini kysyi, ketä aion äänestää vaaleissa, mutta en halua paljastaa asiaa hänelle. Tiedän, että äänestämme eri puolueita ja kumppanini on hankala ymmärtää minun äänestyspäätöstäni. Kuinka avoimesti te puhutte parisuhteessa politiikasta ja äänestämisestä varsinkin silloin, jos ette kannata samaa puoluetta?" kysyy nimimerkki Asun kokkarin kanssa.

Näin raati vastasi

"Vaalisalaisuus! Tiedän, mitä puoluetta aviomieheni äänestää. Hän tietää, että minä äänestän AINA naisehdokasta. Vaalituloksen selvittyä keskustelemme siitä, pääsivätkö ehdokkaamme läpi. Ei muuta!"
– Nainen, 55, avioliitossa

"Kumppanin ei tarvitse ymmärtää sinun äänestyspäätöstäsi niin kuin sinunkaan ei tarvitse ymmärtää hänen äänestyspäätöstään."
– Nainen, 24, vaikeasti selitettävässä suhteessa

"Sanon, että vaalisalaisuus ja hymyilen päälle, ei kannata turhaa riitaa aiheuttaa."
– Nainen, 31, parisuhteessa

"Itselläni oli sama juttu aiemmassa suhteessa (hän kannatti Kokoomusta, minä en). Vetosin vaalisalaisuuteen, kun tiesin valintani lähinnä ärsyttävän ja aiheuttavan kinastelua. Vanhempanikaan eivät kertoneet toisilleen. Vaikenemisella SAA ylläpitää sopua!"
– Nainen, 36, sinkku

Moni äänestäjä harkitsee vaalitaktikointia. Juttu jatkuu videon alla.

Moni äänestäjä harkitsee vaalitaktikointia – voiko tällä olla vaikutusta vaalien lopputulokseen? 7:36
Moni äänestäjä harkitsee vaalitaktikointia – voiko tällä olla vaikutusta vaalien lopputulokseen?

"No onpahan parisuhde, jos ei voi asioista ääneen puhua...."
– Nainen, 39, tapailee

"Puolisoni on kokoomuslainen ja minä vassari. Emme ole kovin politiikkaorientoituneita ihmisiä, ja näistä lähtökohdista käsin yhteisymmärrystä on aika mahdoton löytää. Olemme avoimia siitä ketä äänestämme, mutta emme yritä käännyttää toisiamme – enää."
– Nainen, 39, naimisissa

"Ei kuulu vähääkään puolisolle äänestyskäyttäytymisesi. Keskustelu voi olla avointa ja toteavaa omaa ehdokasta paljastamatta. Yhdessä pohditaan eri näkökulmia ja eri ehdokkaiden lausuntoja. 30 vuotta oltu kimpassa eikä mitään käryä, kuka ketäkin äänestää."
– Nainen, 56, avioliitossa

"Minut kasvatettiin siihen, että ei saa kertoa eikä kysyä, ketä äänestää, ei edes perheen sisällä. Siitä olen kiinni pitänyt, mutta vaimo tenttaa kaikilta, ketä he äänestävät ja kertoo omasta äänestyskäyttäytymisestään ja valintaprosessistaan kaikille."
– Mies, 60, naimisissa

"Jokaisella on oikeus vaalisalaisuuteen. Ei ole pakko kertoa kantaansa puolisolle, jos ei halua. Puhumme mieheni kanssa politiikasta ja arvokysymyksistä. Emme ole kaikesta samaa mieltä, mutta arvomaailmamme kohtaavat silti. En olisi muuten hänen kanssaan."
– Nainen, 40, naimisissa

"Sitä kutsutaan vaalisalaisuudeksi. Et ole mitenkään velvollinen jakamaan asiaa hänen kanssaan. Jos suuttuu, anna suuttua, hänessä on silloin vika." 
– Nainen, 27, sinkku

Alla näet kaksi seuraavaa kysymystä. Miten vastaisit tähän?

Entä miten vastaisit tähän?

 

Mitä itse haluaisit kysyä? Lähetä oma kysymyksesi tässä:

Lue myös:

    Uusimmat