Pissaa kasvoillesi – virtsasta uusi kauneusvillitys?

Brittilehti The Telegraph uutisoi kauneustrendistä, joka saattaa kauhistuttaa hygieniahysteerikkoja. Yhä useampi brittinainen nimittäin pitää kasvonsa kauniina pissan avulla.

Pyyhkii pois finnit, saa ihon hehkumaan ja kosteuttaa paremmin kuin kalleinkaan rasva – ja kaikki tämä ilmaiseksi, omana luomutuotantona. Pissasta puhutaan Iso-Britanniassa uutena kauneustrendinä.

Virtsan käytössä kosmetiikassa ei ole tosin mitään uutta. Ureaa eli virtsa-ainetta käytetään esimerkiksi kosteusvoiteissa, sillä se auttaa sitomaan kosteutta, vahvistaa ihoa ja saattaa helpottaa muiden aineiden imeytymistä ihoon. Menneinä aikoina virtsaa on käytetty myös esimerkiksi nahan käsittelyssä, puhdistustuotteena ja jopa hampaiden valkaisussa, sillä sen sisältämä ammonium on auttanut tahrojen poistossa. Atsteekit käyttivät virtsaa haavojen desinfioimisessa, ja Madonnan kerrotaan kiittävän suihkussa pissaamista siitä, ettei hän koskaan ole saanut jalkasientä. Nykyisin kosmetiikkatuotteiden sisältämä urea on tosin synteettisesti valmistettua.

Äärimmillään nykyisessä urea-trendissä ainetta käytetään kuitenkin sisäisesti. Uskomuslääketieteessä ja intialaisessa ayurvedassa saatetaan käyttää hoitokeinona niin sanottua virtsaterapiaa, jossa pissaa joko kulautetaan kurkusta alas tai esimerkiksi hierotaan iholle. Aiheesta kirjan kirjoittanut Martha Christy uskoo, että virtsa on oikea parantava ja kaunistava ihmeaine, josta lääketeollisuus ei vain kerro, sillä pissa on ihmisten itsensä tuotettavissa ilmaiseksi.

Kokemukset ylistävät hyötyjä

The Telegraphin toimittaja Rebecca Reid löysi yllätyksekseen lähipiiristäänkin naisia, jotka ovat kokeilleet omaa pissaansa kauneudenhoidossa – tosin ulkoisesti, iholle taputtelemalla.

– Se on todella hyvää näppylöiden hoitamiseksi. Pistät vain hieman pissaa vanulapulle ja painat sen finnin päälle. Näppy kuivuu. Pissa toimii paremmin kuin Sudocream (hoitovoide) tai Aspiriini (tätäkin jotkut käyttävät taistelussa finnejä vastaan), Reid siteeraa ystävätärtään.

Myös Reidin hipiksi tunnustautuva ystävätär Maggie kertoi kokeilleensa virtsan käyttöä kauneudenhoidossa oleskellessaan intialaisessa ashramissa.

– Aluksi he rohkaisivat meitä sekoittamaan vähän virtsaamme mihin vain kosteusvoiteeseen, jonka olimme tuoneet mukanamme. Laitoin sitä Nivean voiteeseeni, ja se oli ihmeellistä. Ihoni oli niin pehmeä. Jotkut toiset naiset joivat virtsaa pienistä kupeista. Olin tavallaan utelias, joten kokeilin sitä.

Maggien mukaan virtsa ei maistunut juuri miltään, sillä hän joi tuolloin niin paljon vettä. Sen sijaan hän kehuu tunteneensa olonsa suorastaan hehkuvaksi ja suosittelee pissan lipitystä nuutuneesta olosta kärsiville.

Myös The Timesin kolumnisti Janice Turner kirjoittaa ystävättärensä juovan aamuisin mukillisen kuumaa vettä, jossa on mukana kolme tippaa pissaa. Reid yritti laittaa itsensä likoon, mutta kertoo, ettei itse lopulta kyennytkään juomaan seosta.

Pissaa ei kannata juoda – tässä syy

Kyse ei kuitenkaan ole varsinaisesti vaarallisesta villityksestä, ainoastaan ällöttävästä. Virtsan taputtelu iholle nimittäin tuskin aiheuttaa allergisia reaktioita, eikä tippa tapa juomassakaan.

Varsinaisia terveyshyötyjä ei kuitenkaan ole pystytty tieteellisesti todistamaan, mutta potentiaalisia riskejä pissan juomisessa sen sijaan on. Toisin kuin yleisesti kuvitellaan, virtsa ei ole steriiliä. Virtsaputkessamme, samoin kuin vaikkapa vatsassamme, on nimittäin omia bakteereja. Virtsa sisältää paitsi mahdollisesti pöpöjä, myös suoloja, joten se ei myöskään ole hyvä keino haavanhoidossa. Vaarallisimmillaan virtsaterapia on kuitenkin silloin, kun sitä käytetään esimerkiksi vakavien sairauksien hoidossa. Syöpäjärjestö The American Cancer Society muistuttaakin, ettei tieteellistä näyttöä terveyshyödyistä ole. Virtsan juominen henkensä pitimiksi hätätilanteessa voi sekin olla huono idea, sillä moinen saattaa kuivattaa elimistöä.

Terveydestä ehkä viis, mutta ovatko kauneushyödytkin katsojan silmässä? Naiset tekevät kauneuden eteen hullumpiakin asioita. Olisitko sinä valmis taputtelemaan pissaa kasvoille?

Lähteet: TheTelegraph.co.uk, TheTimes.co.uk, Skincare-news.com, Gizmodo.com, Wikipedia.com

Eikö pissahoito innosta? Myös etanoiden uskotaan kaunistavan ihoa

Etanahoito 1:39

Lue myös:

    Uusimmat