Piristystä greipistä

Kun kevätaurinko kurkistelee kirkkaasti, tekee mieli välillä nauttia kevyitä ruokia ja juomia. Raikkautta ruokiin saat hedelmistä ja vihanneksista. Kokeillaanpa ruoanlaitossa tällä kertaa vaikkapa greippejä. Taas on tullut paljon kysymyksiä greipeistä toivottavasti näistä resepteistä on iloa!

Greipin hapokkuus ja raikkaus sopii niin alku- kuin jälkiruokiinkin, hedelmää voi käyttää erilaisiin salaatteihin tai puristaa raikkaaksi mehuksi. Greippejä on kahdenlaisia: vaaleita ja verigreippejä. Vaaleiden greippien kuori ja hedelmäliha ovat vaaleat, verigreippien kuori on rosoinen ja hedelmäliha punainen. Verigreipit ovat vaaleita makeampia. Greipissä on melko paljon C-vitamiinia. Nyt on hyvä myös tarkastaa pakastimet ja käyttää esimerkiksi siellä vielä olevia marjoja.

Greipinmakuiset kaurapalat

2 1/2 dl kuivattuja hedelmiä hienonnettuna
1 dl hasselpähkinärouhetta
3/4 dl tuorepuristettua tai pakastettua greippimehua
3/4 dl hunajaa
2 munanvalkuaista
2 dl vehnäjauhoja
3/4 tl ruokasoodaa
1/2 tl kanelia
1/4 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
4 rkl maitoa
5 dl pikakaurahiutaleita
Voitele leivinpaperi ja levitä se uunipellille. Sekoita keskenään kuivatut hedelmät, pähkinät, mehu, hunaja ja munanvalkuaiset. Sekoita isossa kulhossa jauhot, ruokasooda, leivinjauhe, kaneli ja suola. Lisää seokseen kuivatut hedelmät, maito ja kaurahiutaleet. Levitä taikina tasaisesti uunipellille. Paista 250 asteessa noin 20 minuuttia. Jäähdytä pellillä ja leikkaa paloiksi. Annoksesta tulee noin 16 kaurapalaa.

Greipillä ja marjoilla maustettu smoothie

5 dl mustikoita, mansikoita tai muita marjoja
1 banaani
3/4 dl tuorepuristettua tai pakastettu greippimehua
5 dl jääkuutioita

Sekoita keskenään marjat, banaani ja greippimehu tehosekoittimessa. Lisää yksi jääkuutio kerrallaan ja jatka sekoittamista kunnes smoothie on sekoittunut tasaisesti. Kaada juoma laseihin ja koristele mansikoilla ja greippilohkoilla.

Greippi-omenabooli

1 l omenamehua
1 l greippimehua
2/3 l kivennäisvettä
kurkkuviipaleita
jäitä

Sekoita mehut keskenään. Lisää kivennäisvesi juuri ennen tarjoilua ja koristele ohuilla kurkkuviipaleilla. Laita muutama jääkuutio viilentämään juomaa

Kuori pari appelsiinia ja yksi greippi ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Liruttele hedelmäviipaleiden päälle hunajaa ja mausta tuoreella tai hillotulla inkiväärisilpulla. Lisää pinnalle vielä muutama rouhittu manteli tai pähkinä ja tuoretta tai kuivattua minttua. Pidä jääkaapissa tarjoiluun asti.

Hunajalla kuorrutetut greippilohkot

3 greippiä (Sweetie ja verigreippi käy myös)
n. 2 rkl hunajaa
3 rkl mantelilastuja
1 dl maustamatonta jogurttia

Lohko greipit ja poista niistä kalvot. Lado greippilohkot voideltuun uuninkestävään astiaan ja valuta lohkojen päälle hunajaa ja ripottele päällimmäiseksi mantelilastuja. Kuorruta uunissa 225-250 asteessa noin 5 minuuttia. Tarjoa kuumat greippilohkot maustamattoman jogurtin kanssa.

Greippiherkku

3 verigreippiä
2 prk bulgarianjogurttia
2 rkl hunajaa
1/2 tl kanelia

Valuta bulgarianjogurtti kahvisuodattimen läpi. Laita valunut jogurtti annosmaljojen pohjalle. Lisää pilkotut verigreipit, valuta päälle hunajaa ja ripottele pinnalle kanelia. Tarjoa jälkiruokana tai aamupalana.

Kuva: Marimekko

Lue myös:

    Uusimmat