Pirates of the Caribbean: Mustan helmen kirous (Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl)

USA 2003. Ohjaus: Gore Verbinski. Käsikirjoitus: Ted Elliott & Terry Rossio. Kuvaus: Dariusz Wolski. Leikkaus: Stephen Rivkin, Arthur Schmidt, Craig Wood. Lavastus: Ronna Kress. Musiikki: Klaus Badelt. Tuotanto: Jerry Bruckheimer. Pääosissa: Johnny Depp, Geoffrey Rush, Orlando Bloom, Keira Knightley, Jack Davenport, Jonathan Pryce. Kesto: 146 min.

Tarinaa menestyselokuville kyhätään monennäköisestä alkuperäismateriaalista, mm.kirjoista, näytelmistä, sarjakuvista ja tietokonepeleistä. Nyt tarinanikkarit ovat käyneet Disneylandissa, jonka vempaimet, "atraktiot", ovat alkaneet vipatuttaa runojalkaa. Kankaille on tulossa ainakin Eddie Murphyn tähtittämä Haunted House sekä nyt ensi-iltansa saava The Pirates of Caribbean: Mustan helmen kirous. Huvipuisto alkusysäyksenä toimii ainakin jälkimmäisessä mainiosti, sillä Karibian vesille sijoittuva merirosvotarina on vauhdikas viihdepaketti, jonka näkeminen on arvokkaan elokuvalipun väärtti.

Jacksonin Sormusten herrassa Legolasina häärivä Orlando Bloom esittää pesunkestävän piraatin jälkeläistä Will Turneria, joka ei tiedä menneisyydestään ja tietenkin vihaa merirosvon varjoakin. Hän tempautuu kuitenkin mukaan piraattien maailmaan ensin tapellessaan salaperäisen Musta helmi -laivan kaupunginvaaltaajia vastaan ja sittemmin törmätessään eksentriseen ex-kapteeniin Jack Sparrow:hun (Depp). Syntymähumalassa kikkelehtiva kapu valottaa pojalle Mustan helmen kirousta, ja pian kaksikko säntää pelastamaan kirotun laivan kapteenin Barbossan (Rush) kaappaamaa kuvernöörin tytärtä Elizabethiä (Knightley), motiivit miehillä vaan on hiukan erilaiset.

Karibian piraattitarinan on tuottanut Jerry Bruckheimer, joka on saavuttanut mittavan menestyksen toiminnallisilla elokuvillaan, jotka lähes poikkeuksetta ovat olleet myös laadukkaita. Miehen meriittilistaan kuuluvat muiden muassa elokuvat: Armageddon (1998), Enemy of the State (1998), Con Air (1997) ja The Rock (1996). Floppejakin löytyy kuten "suurelokuva" Pearl Harbor (2001), joka pyllähti takamuksilleen onahtelevan triengelidraamansa takia.

Bruckheimer johtaa tuotantojaan kovalla kädellä ja hänen kädenjälkensä näkyy leffoissa usein ohjaajia selvemmin. Nyt megafonin on käteensä saanut Gore Verbinski, jonka työnjälki näkyy piraattileffassa tasavertaisesti Bruckheimerin rinnalla. Tuottajan paatokseen ja alleviivaukseen taipuvaisuus on väistynyt hyvin perinteisen seikkailuelokuvan hengen tavoittavassa leffassa, johon tuottajaguru on sitten ripotellut suuren rahan erikoistehosteita. Ohjaaja on ympännyt onnistuneesti mukaan huumoria ja pienen itseironiankin sävyn.

Näyttelijävalinnat ovat onnistuneet mainiosti, eikä budjetissa olla tässäkään pihistelty. Johnny Depp on suvereeni Jack Sparrow, merirosvolegenda, joka tuntuu heiluvan avaruuskakkusissa läpi koko tarinan. Sparrow on Deppin ainutlaatuisen tulkinnan ansiosta mainio kontrasti niin elokuvan hyville kuin pahoillekin. Orlando Bloom on kirkasotsainen, perinteinen sankari ja Keira Knightley pippurinen sankaritar. Lähes Deppin suoritukseen yltää Geoffrey Rush, jonka kirouksessa kylpevä kapteeni Barbossa ohjailee miehistöään isäntämiehen elkein. Myös sivuosat ovat kauttaaltaan miehitetty hyvillä näyttelijöillä, jotka tuntuvat niinikäännauttivan hommistaan.

Jerry Bruckheimer on tuottanut jälleen laatuviihdettä ja tämänkertainen ohjaajalöytö Gore Verbinski on orkesteroinut menevän seikkailun, jota rasittaa ainoastaan liiallinen pituus, joka taas näkyy joidenkin taistelukohtauksien puutumisena. Kaiken kaikkiaan Pirates of the Caribbean: Mustan helmen kosto on mainio seikkailuelokuva.

Teksti: Jari Rantala
Kuva: Buena Vista

Lue myös:

    Uusimmat