Pipistrello pöytävalaisin, design Gae Aulenti 1965

Italialainen Gae Aulenti on yksi harvoja naispuolisia arkkitehteja, jotka tekivät läpimurtonsa laajemmankin yleisön tietoisuuteen jo 1950- ja 1960-lukujen taitteessa. Lukuisista hänen suunnittelemistaan valaisimista ja huonekaluista tunnetuin on Pipistrello-valaisin (suomeksi lepakko) vuodelta 1965. Valaisin tuli tunnetuksi Aulentin suunnitteleman Olivettin Pariisin näyttelyhuoneiston sisustuksesta, joka esiteltiin laajasti arkkitehtuurilehdistössä ympäri maailmaa.

Valaisimesta on olemassa kaksi versiota, kokonaan valkoinen ja sellainen jossa metallinen jalka ja huipulla oleva nuppi ovat tummanharmaat. Valaisimen korkeutta voi säätää teleskooppimaisen varren avulla. Varjostin kupu on akryyliä. Valaisin on ollut taukoamatta tuotannossa ensiesittelystään lähtien, ja siitä on tullut yksi 1900 -luvun keskeisistä valaisinklassikoista.

Arkkitehtina Aulenti on tullut tunnetummaksi ehkä Pariisin Musee d'Orsayn suunnittelusta (1980-1988). Kyseisessä projektissa valtava 1800-luvun rautatieasemarakennus muutettiin museoksi alkuperäistä rakennusta hienosti kunnioittaen.

Kuvauksen lamppu AERO Design Furniture Oy, Helsinki

( T.i.l.a. osa 10, 24.3.2002 )

Lue myös:

    Uusimmat