Kohutun tuotantoeläimien ylijäämäosista valmistetun lihavalmisteen eli ”pinkin liman” käyttö loppui McDonald’sissa, mutta nyt Yhdysvaltain päättäjät ovat päättäneet ujuttaa sitä kouluruokaan.
Viime joulukuussa uutisoitiin, kuinka hampurilaisjätti McDonald's ei käytä enää tuotteissaan tuotantoeläimistä leikattuja vähärasvaisia ylijäämäosia, joita kutsutaan myös "pinkiksi limaksi". Nyt Yhdysvaltain maatalousministeriö on kuitenkin tilannut yli 3 miljoonaa kiloa samaista ainesosaa käytettäväksi kouluruokaan. Monet terveysasiantuntijat ovat nousseet barrikaadeille uutisen julkistamisen jälkeen. Yli 35 vuotta Yhdysvaltain elintarviketurvallisuusvirastossa työskennellyt mikrobiologi Carl Custer ei voi ymmärtää pinkin liman käyttöä ruoassa.
– Tutkimme pinkkiä limaa ja vastustimme sitä, koska tuotteessa käytetään sidekudosta. Se ei yksinkertaisesti ole ravitsemuksellisesti yhtä hyvää, kuin esimerkiksi jauheliha. Se ei ole lihaa, Custer totesi.
Mikrobiologi Gerald Zernsteinin mukaan kyse on suuren riskin valmisteesta ja valtion tiedemiehet pakotettiin hyväksymään tuote löyhillä terveysmääräyksillä George W Bushin ajan hallinnon painostuksesta. Yhdysvaltain hallitus ilmoitti muutama viikko sitten panostavansa jatkossa entistä enemmän terveellisiin vaihtoehtoihin kouluruoissa.

