”Pinkin liman” käyttö loppui McDonald’sissa – siirtyikin kouluruokaan

Kohutun tuotantoeläimien ylijäämäosista valmistetun lihavalmisteen eli ”pinkin liman” käyttö loppui McDonald’sissa, mutta nyt Yhdysvaltain päättäjät ovat päättäneet ujuttaa sitä kouluruokaan.

Viime joulukuussa uutisoitiin, kuinka hampurilaisjätti McDonald's ei käytä enää tuotteissaan tuotantoeläimistä leikattuja vähärasvaisia ylijäämäosia, joita kutsutaan myös "pinkiksi limaksi". Nyt Yhdysvaltain maatalousministeriö on kuitenkin tilannut yli 3 miljoonaa kiloa samaista ainesosaa käytettäväksi kouluruokaan. Monet terveysasiantuntijat ovat nousseet barrikaadeille uutisen julkistamisen jälkeen. Yli 35 vuotta Yhdysvaltain elintarviketurvallisuusvirastossa työskennellyt mikrobiologi Carl Custer ei voi ymmärtää pinkin liman käyttöä ruoassa.

– Tutkimme pinkkiä limaa ja vastustimme sitä, koska tuotteessa käytetään sidekudosta. Se ei yksinkertaisesti ole ravitsemuksellisesti yhtä hyvää, kuin esimerkiksi jauheliha. Se ei ole lihaa, Custer totesi.

Mikrobiologi Gerald Zernsteinin mukaan kyse on suuren riskin valmisteesta ja valtion tiedemiehet pakotettiin hyväksymään tuote löyhillä terveysmääräyksillä George W Bushin ajan hallinnon painostuksesta. Yhdysvaltain hallitus ilmoitti muutama viikko sitten panostavansa jatkossa entistä enemmän terveellisiin vaihtoehtoihin kouluruoissa.

Kiistellyllä valmisteella korvataan jauhelihaa

"Pinkki lima" on lihavalmiste, jota saadaan tuotantoeläimien ylijäämäosista. Ylijäämäosat lingotaan, jolloin niistä irtoaa rasva. Tämän jälkeen lihavalmiste käsitellään vielä ammoniakilla, jotta mahdolliset e.coli-bakteerit tuhoutuisivat, eikä tuote aiheuttaisi ihmiselle vaaraa. Valmistetta on käytetty muun muassa hampurilaispihvien ainesosana jauhelihan ohella.

"Pinkki lima" on herättänyt paljon keskustelua niin tavallisten kansalaisten kuin ruoka-alan ammattilaistenkin keskuudessa. "Pinkistä limasta" valmistetut tuotteet eivät teknisesti ottaen ole vaarallisia, mutta kuluttajia on lähinnä ällöttänyt valmisteen alkuperä ja valmistusmenetelmä. Joidenkin väitteiden mukaan pinkin liman sisältämä ammoniumhydroksidi on haitallista terveydelle ja voi pahimmassa tapauksessa muuttua ammoniumnitraatiksi, jota käytetään muun muassa pommien valmistamisessa sekä lannoitteissa. Valmistetta on vastustanut äänekkäästi muun muassa brittikokki Jamie Oliver.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja