Pilaatko huomaamatta kahvisi? Älä sorru näihin yleisiin virheisiin

Tavallisesta suodatinkahvistakin saa parempaa, kun pitää mielessään muutaman perusseikan.

Monet suomalaiset ovat tottuneet juomaan huonoa kahvia: työpaikan kahvipannun kitkerä musta litku voi olla usein kaukana täydellisestä kahvielämyksestä. Monille kahvi onkin vain joka aamuinen piriste, eikä sen laatuun tule välttämättä kiinnitettyä juoman ansaitsemaa huomiota. Miksi kuitenkaan tyytyä huonoon kahviin, kun voit parantaa juomanautintoasi yksinkertaisilla ja pienillä muutoksilla?

Näin saat tavallisesta suodatinkahvista täydellistä:

8 askelta täydelliseen suodatinkahviin:

1. Kahvin on oltava tuoretta

Muista aina käyttää tuoretta ja korkealaatuista kahvia.

2. Säilytä kahvia oikein

Kahvin tuoreutta heikentävät ilma, valo ja lämpö. Pauligin mukaan happi ja liika kosteus muuttaa kahvin maun ensin latteaksi ja sitten väljähtyneeksi ja mauttomaksi. Kahvia ei kannata säilyttää esimerkiksi uunin viereisessä kaapissa, jossa se saa liikaa lämpöä. Kahvia ei myöskään kannata kaataa pois pussista suoraan rasiaan. Säilytä kahvi sen omassa pakkauksessa, tiiviiseen rasiaan suljettuna.

3. Pidä välineiden puhtaudesta huolta

Käytettävien välineiden epäpuhtaudet vaikuttavat kahvin makuun ja ulkonäköön. Älä siis unohda esimerkiksi kahvipannun säännöllistä puhdistamista vedellä ja astianpesuaineella. Myös kahvinkeittimen suodatinosa täytyy puhdistaa säännöllisesti kalkinpoistoaineella.

4. Älä kaada kahvipannulla vettä keittimeen

Annostele raikas, kylmä vesi kahvinkeittimen vesisäiliöön puhtaalla, vain veden annosteluun tarkoitetulla mittakannulla. Jos kaadat vettä säiliöön kahvipannulla, kaadat säiliöön samalla myös kahvinjäämiä, jotka kulkeutuvat myös suodattimeen. Härskiintyneet kahvirasvat pilaavat näin tuoreen kahvisi maun.

5. Onko kahvinkeittimesi tarpeeksi hyvä?

Kahvinkeittimissäkin on eroja. Parhaan kahvijuoman aikaansaamiseksi suodattimeen valuvan veden lämpötilan tulee olla 92-96 astetta. Viileämpi vesi ei tuo esille kahvijauheen koko makupotentiaalia. Kuumempi vesi puolestaan tuo esiin kahvin kitkeriä makuja.

6. Annostele kahvi oikein

Kun keität tavallista suodatinkahvia, mittaa kahvia yksi kahvimitallinen (7-8g) kuppia (1,25dl) kohti. Tasoita suodatinpussiin mitatun kahvin pinta kevyesti mitalla. Älä ravista pintaa tasaiseksi, sillä tällöin kahvihiukkasia pääsee suodatinpussin rakoihin.

7. Sekoita kahvia ennen juomista

Valmis kahvijuoma kannattaa sekoittaa lusikalla ennen tarjoilua, koska suurin osa kahvin makuaineista irtoaa suodatuksen alkuvaiheissa. Vahvempi kahvi jää tällöin pohjalle ja laihempi pinnalle.

8. Juo kahvijuoma tuoreena

Älä anna kahvin seistä puoli tuntia pannussa ennen juomista. Kahvi maistuu parhaalta noin 5 minuuttia valmistuksen jälkeen, 75-80 asteisena. Kuten arvata saattaa, kahvin maku ei parane mikrossa.

Lähteet: Paulig, Moccamaster

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat