Pikkulapsen keliakiaan voi liittyä psyykkisiä oireita

Tuore tutkimus osoittaa, että keliakiaan sairastuvilla pikkulapsilla on monenlaisia psyykkisiä oireita. Niitä ovat esimerkiksi masennus, ahdistuneisuus, uniongelmat ja aggressiivisuus. Oireilu alkaa jo ennen kuin vanhemmat ovat tietoisia lapsensa sairastumisesta.

Pediatrics-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat osittain suomalaistutkijoiden keräämään aineistoon. Yhteensä mukana oli tutkijoita ja lapsia neljästä eri maasta.

Kaikkiaan tutkimukseen osallistui 8 700 lasta, joille tehtiin keliakian vasta-aineseulontoja kahden vuoden iästä alkaen. Mukaan valittiin lapsia, jotka olivat geneettisesti suurentuneessa sairastumisvaarassa.

Keliakiaa vasta-ainetestin perusteella sairastavien äidit kertoivat lapsillansa olevan ahdistusoireita, masennusta, aggressiivista käytöstä ja uniongelmia selvästi todennäköisemmin kuin äidit, joiden lapsilla ei ollut keliakiaa. Äidit antoivat arvionsa ennen kuin he tiesivät lastensa testituloksia.

Samanlaisia eroja havaittiin myös verrattuna lapsiin, joiden äidit olivat jo kuulleet lapsensa keliakiasta. Tutkijat uskovat, että keliakian varmistuttua vanhempien huomio saattaa keskittyä lasten fyysisiin oireisiin, jolloin mahdolliset psyykkiset oireet jäävät helposti raportoimatta tutkijoille.

Mielenkiintoisesti yllä kuvatut erot havaittiin lasten ollessa 3,5-vuotiaita, mutta ei enää vuotta myöhemmin. Tutkijat eivät tiedä, mistä tämä johtuu, mutta on mahdollista, että nuorempana sairastuvien oireet nousevat paremmin esiin. Pikkulapset eivät myöskään osaa ilmaista itseään verbaalisesti niin hyvin kuin hieman vanhempana, jolloin epämukavat tuntemukset voivat näkyä mielialassa helpommin.

Tulostensa perusteella tutkijat suosittavat lastenlääkäreitä harkitsemaan keliakian vasta-ainetestejä psykologisista oireista kärsiville lapsille, joiden perheessä on keliakiaa. Oireet saattavat olla merkki kehittyvästä keliakiasta.

Keliakiassa viljatuotteiden sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa perimältään alttiille henkilölle imeytymishäiriöön johtavan ohutsuolitulehduksen ja nukkarakenteiden vaurioitumisen. Tyypillisiä oireita ovat krooninen ripuli, ilmavaivat, laihtuminen ja lapsilla kasvun hidastuminen. Oireet ja vauriot korjaantuvat noudattamalla gluteenitonta ruokavaliota eli välttämällä vehnää, ruista ja ohraa. Suuri osa keliaakikoista voi käyttää kauraa, mutta osa oireilee siitäkin.

Suomessa keliakiaa sairastaa noin prosentti lapsista ja kaksi prosenttia aikuisista.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Marjolta löytyi keliakia 49-vuotiaana – ”Aloin oksentaa verta”

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut Marjo Kauppila sai keliakiadiagnoosin vasta 49-vuotiaana yhtäkkiä alkaneiden oireiden jälkeen.

Marjolta löytyi keliakia 49-vuotiaana – ”Aloin oksentaa verta” 5:36

Lue myös:

    Uusimmat