Pikakelauksella kesästä talveen? Meteorologi myöntää, että Suomen säässä koettiin dramaattinen muutos: "Vielä viikko sitten oli kesä"

3:21
erminen talvi voi alkaa näillä näppäimillä pohjoisessa – etelään saadaan lumituisketta keskiviikkona, mutta ilo ei kestä kauaa

Meteorologi Markus Mäntykannas myöntää, että Suomessa on koettu dramaattinen muutos säässä viime päivinä.

 – Kun lokakuun alussa oli leppoisat 15 astetta lämmintä, en olisi uskonut, että nyt kuun puolivälissä mitataan Lapissa 37 sentin lumikerroksia Pelkosenniemellä, Forecan Mäntykannas hämmästelee MTV Uutisille.

Lapissa talvikelit ovat toki tyypillisiä tähän aikaan vuodesta, sillä ensilumi tulee keskimäärin syys-lokakuussa. Tänään kuitenkin lumihiutaleita on leijaillut aivan eteläisintä Suomea myöten.

Siinä siis lisää hämmästeltävää, sillä viikko sitten Suomessa oli vielä terminen kesä, kun vuorokauden keskilämpötila oli yli 10 astetta.

– Kyllä se on voinut dramaattiselta tuntua. Helsingissä ja Turussa terminen kesä on pisimmillään jatkunut lokakuun puoliväliin, joten lähellä ennätystä käytiin.

Tarkat termisen kesän ja syksyn tilastot eivät ole vielä Ilmatieteen laitokselta valmistuneet, joten Mäntykannas ei osaa sanoa, kuinka lyhyt terminen syksy Lapissa koettiin. Pohjoisessa ollaan siirtymässä jo termisen talven puolelle, kun lämpötilat pysyvät pakkasella päivälläkin. Ja viikonloppuna on luvassa lisää luntakin, jopa puolen metrin kertymät ovat mahdollisia.

Mutta sitten sekin riemu loppuu.

– Jos ensi viikon ennusteiden kaltainen lauhtuminen tulee, eiköhän lumipeitteet lähde sulamaan pohjoisessakin, Mäntykannas varoittaa pysyvästä talvesta haikailevia.

Jäisiä ja lumisia aamuja etelässäkin

Ennen lauhaa rintamaa kesärenkailla autoilevat saavat kuitenkin olla tarkkana eteläisintä Suomea myöten. Ensi yö on pakkasyö lähes koko maassa.

Keskiviikkoaamuna luvassa on Uudellamaalla Kehä III:n pohjoispuolella asuville huomattavasti tätä aamua lumisempi herätys. Mutta siitä se lauhtuminen alkaa, ja päivällä sade tulee ihan silkkana vetenä. Etelärannikolla keskiviikkoaamuna vältytään lumelta, mutta ei kylmältä vesisuihkulta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja