Maa valkoisena! Terminen talvi on jo alkamassa pohjoisessa – eteläänkin saadaan lunta keskiviikkona, mutta ilo ei kestä kauaa

3:21
Katso videolta, missä päin sataa jo lunta ja missä syksy vielä jatkuu

Viikonloppu on tuonut valkoisen yllätyksen monen suomalaisen elämään, kun lunta on pyryttänyt pohjoisessa ja Keski-Suomessa.

Eniten lunta on satanut maan pohjoisosaan. Esimerkiksi Kemijärvellä on mitattu 25 senttimetrin hanget, kertoo MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi. Lunta on saatu myös muualle Suomeen, esimerkiksi Joensuun seudulle on tupruttanut 15 senttimetrin verran lunta.

Tänään sää poutaantuu Lapissa ja ilma pakastuu. Liukkaat tienpinnat ovat vaarana.

– Nyt näyttää siltä, että pohjoisessa pysytään pitkäänkin pakkasen puolella, joten se voi ounastella sitä, että terminen talvi voi olla nyt alkamassa pohjoisessa, Rintaniemi kertoo.

Terminen talvi tarkoitaa sitä, että vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi pakkasen puolelle

Keski-Suomessa sen sijaan sataa tänään vettä, räntää ja lunta. Lämpötilat pysyttelevät lähellä nollaa. Etelä-Suomessa puolestaan on pääosin poutainen päivä.

Musta jää syksyn vaarana

Ensi yönä lämpötilat voivat laskea pakkasen puolelle eteläisintä Suomea myöten.

– Tiistaiaamu voi olla yllättävän liukas monin paikoin, Rintaniemi varoittaa mustasta jäästä.

Tiistai on koko maassa pääosin poutaista. Pohjois-Suomessa on pakkasta, muualla lämpötila pysyttelee lähellä nollaa.

– Keskiviikkoyönä saapuu sadealue maan etelä- ja lounaisosan ylle. Sadealueen pohjoisreunassa sataa hetken silkkaa lunta, mutta perässä tulee heti lämmin vesisade, joka sulattaa lumet pois, Rintaniemi kertoo.

Loppuviikosta syksy jatkuu ja pohjoisessa alkaa talvi. Eteläisessä Suomessa ollaan noin 10 asteen paikkeilla, mutta pohjoisessa on pakkasta.

– Päivälämpötilat jäävät pakkasen puolelle pohjoisessa loppuviikosta. Tuo nyt tukisi talven alkua pohjoisessa, Rintaniemi tuumaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja