Lappiin satoi harvinaisen paljon lunta – meteorologi povaa jo pysyvää talvea pohjoiseen

Lapissa on tänään tullut paikoitellen parikymmentä senttiä lunta. Samalla Lappiin saattoi saapua jo pysyvä talvi, arvioi MTV Uutisten meteorologi Aleksi Jokela.

Aleksi Jokelan mukaan lumiraja kulkee Lapin eteläosassa maakunnan rajan tuntumassa ja lumentulo jatkuu läpi viikonlopun.

Kittilässä oli lauantain alkuiltaan mennessä mitattu 21 senttiä lunta. Osa eteläisen Lapin mittausasemien tiedoista ei ole vielä päivittynyt.

Käytännössä lähes koko Lapissa on jo tällä hetkellä vähintään jonkin verran lunta.

– Lumisateet jatkuvat eteläisessä Lapissa maanantaiaamuun saakka ja sunnuntain aikana voi Lappiin tulla lisää lunta 10-30 senttiä. Todennäköisesti lumet, jotka tulevat, jäävät maahan.

Etelässä saadaan sateita ja lämpötilat pysyttelevät muutaman asteen tuntumassa. Lännessä voidaan sunnuntaina saada vettä tai lumi- ja räntäkuuroja.

– Pohjanmaalla on suurin todennäköisyys lumi- ja räntäkuuroille. Ei ole mahdotonta, etteikö lunta voisi tulla vähän etelämpänäkin sisämaassa.

Matalapaineen ennustetaan jäävän pyörimään maan ylle ja etenkin maanantaina maan keskiosissa saadaan vettä.

Tämän jälkeen sateiden painopiste alkaa Aleksi Jokelan mukaan siirtyä etelämmäs ja räntää voi tulla laajalti maan etelä- ja keskiosissa.

– Kylmä koillistuuli puhaltaa ja sää on hyvinkin koleaa alkuviikolla. Öisin voi olla pakkasta koko maassa ja päivällä etelässäkin on vain 2-4 astetta.

Aleksi Jokelan mukaan suurin Lapissa mitattu lumensyvyys on ollut lokakuussa puolen metrin luokkaa. Tähän aikaan vuodesta kerralla satava suuri lumimäärä on hänen mukaansa harvinaista.

– Pelkästään se, että kerralla tulee 30 senttiä, on jo itsesään melko harvinaista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja