Pientaloremontti: uusi ilme seinien sisäpinnoille

Kun seiniin oli saatu eristeet ja levyt nauhoitettu, vuoroon tuli tietysti tapetointi.

Tapettia hankittaessa on heti kaupassa varmistuttava siitä, että kaikki rullat ovat samaa valmistuserää. Tämä selviää rulliin liimatuista etiketeistä. Myyjä auttaa mielellään, jos ostaja on epävarma merkintöjen tulkitsemisesta.

Joskus saattaa käydä niin, ettei halutusta tapetista olekaan samaa painosta joka seinälle. Silloin pitää olla tiedossa eri seinille menevien vuotien määrä: painosta voidaan vaihtaa nurkassa. Vaikka sävyero näkyy samalla seinällä, nurkassa vaihtuessaan se ei haittaa käytännössä ollenkaan - valaistushan pitää kyllä huolen siitä, että eri seinät näyttävät luonnostaan aina hiukan erilaisilta.

Etiketistä selviävät myös muut tapetin ominaisuudet - iso aurinko merkitsee hyvää valonkestävyyttä, aaltoviivojen määrä kertoo vedenkestävyydestä. Ja tietysti siinä on ne tuikitärkeät numerot: rullan pituus ja leveys.

Tapetointi aloitettiin tavan mukaan mittaamalla vatupassilla - luotilanka on myös erinomainen apuväline - apuviiva lähtönurkasta siten, että ensimmäisestä vuodasta taittuu nurkan yli pari senttiä.

Sähkörasiat oli tehty jo etukäteen jännitteettömiksi. Sulakkeet on syytä irrottaa kokonaan rasiastaan.

Valittu tapetti oli kuviokohdistamonta Sanduddin Rolleri-kuitukangastapettia, jota ei tarvitse vetyttää ollenkaan: liisteri telattiin ja sudittiin suoraan seinään ja vuodat nosteltiin rullalta suoraan seinälle. Hyvin kätevä tapa tehdä tapetointitöitä!

Jippo on siinä, että Rollerin raaka-aineena käytetään polyesteri-selluloosapohjaista kuitukangasta. Tämän merkittävin ero perinteiseen tapettipohjapaperiin on, että se on "mittapitävä" - se ei turpoa kastuessaankaan, eikä siis vaadi vettymisaikaa.

Saumat painettiin puskusaumaan. Kun vuodat oli painettu vastakkain, tapettisulalla vedettiin ylhäältä alas ja sivullepäin jotta ilmakuplat saatiin pois vuodan alta. Tässä on muistettava varata puhdas, väriäpäästämätön riepu ja ämpärillinen puhdasta vettä. Niiden avulla saadaan pyyhittyä saumoista pursuava liisteri heti pois.

Makuuhuoneeseen olikin sitten valittu kuviokohdisteinen tapetti. Sen kääntöpuolelle oli valmiina merkit kohdistuksen avuksi; tämänkin voi leikata seinälle suoraan rullasta tai jos haluaa, leikata vuodat vanhaan tapaan valmiiksi tapetointipöydällä.

Vanhassa talossa katto oli hiukan vino - näinhän se saattaa olla uudessakin - joten tapetin yläreuna tulee hivenen vinoksi. Vatupassilla mitattiin tarkasti pystysuora lähtö ja yläpää leikattiin katon mukaisesti: tapetti vedettiin hiukan katon puolelle ja liisterin kuivuttua se oli helppo leikata viivasuoraan noin sentin verran katon alapuolelta. Tämä on tietysti otettava huomioon kattoa viimeisteltäessä, eli jos katto maalataan, levitetään samaa maalia myös pari senttiä seinän puolelle.


(JKA 1.2.2004)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja