Pieniä potilaita: Lue ensimmäisen jakson tapahtumat

Pieniä potilaita -sarjassa tutustutaan Helsingin Lastenklinikan potilaiden ja henkilökunnan arkeen. Lue, mitä ensimmäisessä jaksossa tapahtui!

Pieniä potilaita -sarjan ensimmäisessä jaksossa tutustuttiin Helsingin Lastenklinikan pieniin potilaisiin.

Janina-vauvan jalkaa hoidettiin, koska jo raskauden aikana hänellä todettiin kampurajalka. Hän kävi äitinsä kanssa jokaviikkoisessa kipsinvaihdossa. Kipsin alla jalkaan oli syntynyt haavauma. Lääkärien neuvoteltua hoidosta he päättivät kuitenkin jatkaa kipsihoitoa.

– Meillä on lämpimät kädet, se on tässä tärkeintä, lääkäri hymyili kipsatessaan pienen tytön jalkaa.

Janinaa uusi kipsi ei häirinnyt vähääkään. Hän lähti tyytyväisenä takaisin kotiin. Myöhemmin Janina palasi äiteineen Lastenklinikalle akillesjänteen katkaisuun. Paikallispuudutteen ansiosta kipua ei juuri tuntunut.

– Tämähän meni aika helpohkosti, lääkäri YrjänäNietosvaara kommentoi leikkauksen jälkeen.

Leevin huoli: Liikkuuko jalka enää?

Lastenklinikan toisen potilaan, Leevin, murtunut jalka oli leikattu edellisenä päivänä.

– Mä ajoin sellaiselta tieltä, se on vähän sellainen risteys. Sieltä tuli auto, enkä mä nähnyt sitä. Se ajoi mun kylkeen, 12-vuotias kertasi murtumaan johtaneen onnettomuuden syitä.

– Mietin, että liikkuuko se jalka enää, se oli sikakipeä.

Leikkauksen jälkeen kipu oli helpottanut, vaikka leikkaushaavat hieman aristivatkin. Lastenklinikalla Leevin mukaan kivaa oli ollut katsoa leffoja, koska "niitä saa katsoa niin paljon kuin haluaa".

Vanessalla vakava sairaus

Pienistä potilaista Sinillä oli edessään jännittävä päivä: hän saapui sairaalaan tutkimuksiin leikkausta varten.

Sinin näkö oli huonontunut äkisti, ja tutkimuksissa hänen sydämestään oli kuulunut sivuääni. Sinin sydämessä oli havaittu reikä. Sini kävi erilaisissa kokeissa useiden lääkäreiden luona.

Pieni potilas Vanessa puolestaan oli suojaeristyksessä K10-osastolla.

– Jouluaattona Vanessalla nousi 40 asteen kuume, hän oli koko päivän kuumeisena. Lähdettiin päivystykseen yöllä, hänet otettiin lastenosastolle, Vanessan äiti Janina muisteli dramaattista yötä.

Vanessalla epäiltiin munuaisaltaan tulehdusta. Kotiuttamisen yhteydessä tehdyssä rutiiniultrassa havaittiin jotakin huolestuttavaa, ja perhe ohjattiin suoraan Lastenklinikalle.

Uudenvuoden aattona diagnoosi varmistui: Vanessalla oli hermokudoksen syöpä eli neuroblastooma. Vanessaa, kuten monia muitakin pieniä potilaita, hoidetaan Helsingin Lastenklinikan lääkäreiden osaavissa käsissä.

Pieniä potilaita -sarja keskiviikkoisin AVAlla klo 21!


AVA/Maria Aarnio

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja