Mainos

Pienet omakotitalot tulivat Asuntomessuille!

Pienissä taloissa korostuu kustannustietoisuus, asumisen helppous ja energiatehokkuus. Ensi kesän asuntomessuilla esitellään edellisvuosien messuja enemmän alle 150-neliöisiä omakotitaloja.

Suomalaisten asumistoiveet säilyvät samanlaisina vuosi toisensa jälkeen: suurin osa pitää edelleen pientaloa tavoiteasuntonaan. Muun muassa epävarma taloustilanne ja energiatehokkuuden vaatimukset näyttävät kuitenkin ohjaavan kysyntää kohti pienempiä omakotitaloja.

Moni talovalmistaja on kysynnän muutoksen jo huomannut ja panostanut valikoimassaan 120-130 neliön taloihin: osa on jopa lanseerannut pienille ja edullisille omakotitaloille oman mallistonsa. Kun keskimääräinen suomalainen uusi omakotitalo oli vuonna 2007 noin 150 huoneistoneliötä, voi se tänä vuonna jäädä talovalmistajien arvioiden mukaan useita neliöitä pienemmäksi.

Ensi kesän asuntomessuilla suuntaus on hyvin nähtävissä. Vehreälle messualueelle rakentuvasta 36 omakotitalosta miltei puolet on huoneistoalaltaan alle 150 neliötä - näistäkin yhdeksän jää huoneistoalaltaan 80 ja 130 neliön välille.

Elämäntilanteiden mukaan muunneltava

– Asuinneliöiden haalimisen sijaan ensi kesän messutaloissa on panostettu tehokkaisiin, mutta silti avariin tilaratkaisuihin. Taloissa nähdään muun muassa runsaasti yhtenäisiä ja toiminnallisia keittiö-, ruokailu- ja oleskelutiloja. Kesäaikaan asumista on helppo laajentaa ulos terassien ja hyvin suunniteltujen pihojen ansiosta, projektipäällikkö Arto Vuorijärvi Valkeakosken kaupungilta kertoo.

Monessa messutalossa on huomioitu lisäksi eri elämäntilanteiden mukaan muunneltavat tilaratkaisut: esimerkiksi huoneiden lukumäärää voi lisätä tai vähentää seinärakenteita muuttamalla. Pienimpiinkin taloihin on saatu mahtumaan myös rauhallisia kotityöskentelytiloja. Osassa messutaloista on panostettu lisäksi kustannustehokkaaseen rakentamiseen ja kohtuullisiin asumiskuluihin.

– Turhien asuinneliöiden karsiminen vaikuttaa luonnollisesti myös talon energiatehokkuuteen: mitä pienempi talo, sitä vähäisempi on lämmitysenergian tarve. Messutaloissa on kiinnitetty erityishuomiota hyvään eristykseen, ilmanvaihdon lämmön talteenottoon sekä energiatehokkaisiin ikkunoihin ja oviin. Valkeakosken messutaloista noin puolet sijoittuu energialuokituksessa parhaaseen A-luokkaan, toimitusjohtaja Pasi Heiskanen Suomen Asuntomessuilta sanoo.

Esteetön yksi taso

Ensi kesän asuntomessuilla esitellään myös huomattavasti viime vuosia enemmän yksitasoisia omakotitaloja. Viime vuosien messuilla yhteen tasoon rakennettuja omakotitaloja on ollut muutamia.

– Moni lapsiperhe haluaa asua esteettömästi yhdessä tasossa, mutta usein pienet tontit pakottavat rakentamaan kahteen kerrokseen. Valkeakosken messualueella tätä ongelmaa ei ole, sillä alueen tontit ovat reilun kokoisia, keskimäärin noin 1 300 neliötä, projektipäällikkö Arto Vuorijärvi kertoo.

Vaikka kesän asuntomessuilla on esillä kohtuukokoisia ja yksitasoisia omakotitaloja tavanomaista enemmän, joukkoon mahtuu runsaasti myös 150-200-neliöisiä taloja sekä muutamia noin 300 neliön edustuksellisempia taloja. Omakotitalojen lisäksi messualueelle rakentuu kahdesta puurakenteisesta talosta koostuva rivitaloyhtiö.

Asuntomessut 10.7.-9.8.2009 Valkeakoskella Lintulan kaupunginosassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.