Mainos

Pienet it-alan yritykset kovassa kasvussa Oulussa

20:00

IT-ala on lähtenyt uuteen nousuun Oulussa.

Samaan aikaan kun suuret yritykset, kuten Nokia ja Renesas Mobile Corporation, vähentävät työntekijöiden määrää, Ouluun syntyy pieniä it-alan yrityksiä syntyy kuin sieniä sateella.

Työpaikkoja tulee noin 800 vuodessa ja koko informaatio- ja viestintäteknologia tuo leivän jo 15 000 ihmiselle. Entisillä nokialaisilla löytyy uskoa sekä innovatiivisuutta vaikka muille jakaa.

Entinen nokialainen Kimmo Alaniska tekee nykyään omassa yrityksessään lapsille sovelluksia Ipadiin. Spinfy työllistää kahdeksan ihmistä ja sovelluksia tehdään 17 kielellä. Ohjelmoijat suunnittelevat parhaillaan uutta kissahahmoa tuttuun tarinaan, mutta kovimmassa tuotteessa on tuttu hahmo eli muumi.

– Meillä menee ihan hyvin, toki kilpaillaan globaalien brändien ja isojen talojen kanssa ja yritetään hakea sieltä omaa markkinaamme. Sen takia teemme yhteistyötä olemassa olevien brändien kanssa, kuten Muumien kanssa. Saadaan näkyvyyttä. Tällä hetkellä meillä on hyvin projekteja ja töitä riittänyt, kertoo toimitusjohtaja Kimmo Alaniska MTV3:lle.

Muumit rulettaa iPadissä

Kimmo Alaniskalla itsellään on pieniä lapsia ja hän tietää, että jo ihan pienetkin lapset osaavat uuden teknologian salat. IPad toimii sormen huiskautuksella.

– Me näimme, että iPadiin pitää saada myös rikasta ja eettistä sisältöä. Sen takia lähdimme yhdistämään lasten aitoa kiinnostusta mobiililaitteisiin ja pelaamiseen. Yhdistimme tämän lukemiseen ja aloimme tehdä interaktiivisia lastenkirjoja. Osa meidän sovelluksista on käännetty peräti 17 kielelle. Muumi-markkinoilla meillä on nyt kahdeksan kielialuetta. Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, Japani, Venäjä, Kiina ja Englanti. Toki yritämme laajentaa Meksikoon, Espanjaan ja Italiaan. Siellä on myös Muumi-faneja, kertoo Alaniska.

800 uutta it-työpaikkaa vuodessa

Ouluun on syntynyt parin viime vuoden aikana yli sata start up -yritystä. Yrittäjyyttä on autettu niin Nokian Bridge-hankkeella, Yritystakomossa, Starttaamossa kuin Businesskitchenissäkin. Uusin kannuste on pääomasijoitusrahasto, jossa kaupunki on viidellä miljoonalla mukana.

– Kyllä minä sanoisin, että Oulu on nyt yksi parhaita start up -ympäristöjä tällä hetkellä Suomessa, sanoo asiakkuuspäällikkö Janne Mustonen BusinessOulusta.

– Me olemme myös onnistuneet saamaan tänne myös muita isoja tekijöitä. Ericsson aloitti täällä tuotekehitysyksikön jokin aikaa sitten ja on erittäin vahva toimija alueella. OP-Pohjola aloitti täällä mobiilipalvelujen tuotekehitysyksikön ja meillä on tulossa tänne useita muitakin kansallisia ja kansainvälisiä brändejä.

Ohjat omiin käsiin

Nokian matkapuhelinpuoli työllisti parhaimpina vuosina Oulussa yli 3000 ihmistä. Nyt heitä on arviolta 600-700. Irtisanomiset vaikuttivat myös alihankkijoiden toimintaan. Suuri osa työntekijöistä kuitenkin päätti jäädä Ouluun ja kaupunki teki kaikkensa, että ihmiset työllistyisivät.

– Oulussa osaaminen on geeneissä. Yliopiston tutkimuksesta kaikki alkoi eli eivät kaikki osaajat tulleet muualta, sanoo Mustonen.

– Kyllä se varmasti niin meni, että tämä iso rakennemuutos eli veturina toimineen Nokian irtisanomiset ajoivat meidät ottamaan itse vastuuta, perustamaan yrityksiä ja rakentamaan tulevaisuutta. En kadu tai kaipaa isoon firmaan takaisin, sanoo Alaniska.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.