Mainos

Pienen pojan haudalta vietiin pikkuauto, enkeli ja lyhtyjä – Äiti: "Ovatko ihmiset unohtaneet, miten pyhä hautausmaa on?"

Poikansa haudalla vieraillut Paula ei ollut ensin uskoa näkemäänsä: Haudalle asetellut lyhdyt, pikkuauto ja nuoremman siskon muistokirjoituksen sisältänyt kivi olivat kaikki hävinneet. Enkeli-koristeesta oli vain pohja jäljellä.

Pohjois-Pohjanmaalla asuva Paula järkyttyi näkemästään viime keskiviikkona, kun hän vieraili kymmenenvuotiaan poikansa haudalla. Perheelle tärkeät muistoesineet sekä koristeeksi laitetut lyhdyt ja enkeli olivat kadonneet haudan ympäriltä, jossa ne olivat olleet jo kuukausia.

– Järkytys oli hirveä, tuntui epäuskoiselta. Tiedän, että isoissa kaupungeissa haudoilta saatetaan viedä tavaraa, mutta en olisi voinut kuvitella, että haudalta katoaisi jotain maaseudulla, Paula kuvailee.

”Ainut konkreettinen asia, jonka voin enää poikani hyväksi tehdä”

Paulan mukaan kadonneiden tavaroiden rahallinen arvo oli pieni, mutta tunteellinen sitäkin tärkeämpi. Jokainen haudalle tuotu esine oli valittu huolella.

– Haudalta oli viety pikkuauto, jonka veimme pojan haudalle tämän ensimmäisenä syntymäpäivänä kuoleman jälkeen. Myös pikkusiskon Norjasta matkamuistona isoveljelle tuotu kivi oli viety. Hän oli kirjoittanut siihen viestin veljelleen, Paula kuvailee.

Paula epäilee, että haudalta kadonneet tavarat varastettiin.

– Enkelikoristeesta oli vain pohja jäljellä. Jos lapsi olisi sotkenut haudan, luulen, että silloin haudalle kiinni jäätyneet tavarat, kuten yksi lyhty ja pieni joulukuusi olisivat rikottu. Epäilen, että joku on halunnut hyötyä tavaroista, Paula pohtii.

Hänen arvionsa mukaan tavarat todennäköisesti hävisivät lähiviikkojen aikana. Viimeksi haudalla vieraili isä, mutta Paula epäilee, ettei hän vierailullaan huomannut esineiden kadonneen.

– Minä olen se, joka hautaa on laittanut ja pitänyt kauniina. Se on ainut konkreettinen asia, jonka voin enää poikani hyväksi tehdä, Paula kertoo.

”Ovatko ihmiset unohtaneet, miten pyhä paikka hautausmaa on?”

Perheen kymmenenvuotias poika kuoli liikenneonnettomuudessa 1,5 vuotta sitten. Perhe vierailee haudalla usein ja Paulalle hauta on tärkeä paikka surun käsittelylle.

– Äidin suru on kuin hyökyaalto, jonka kanssa joutuu kamppailemaan. Haudalla käyminen tuo ikävän tunteet esiin, mutta se myös helpottaa.

Ensijärkytyksen jälkeen tavaroiden katoaminen sai Paulan tuntemaan olonsa vihaiseksi. Hän aikoo ilmoittaa tapauksesta poliisille.

– Kuka voi tehdä tällaista, ovatko ihmiset unohtaneet, miten pyhä paikka hautausmaa on? Minulle se on yksi elämän tärkeimmistä paikoista, Paula kuvailee.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.