Pidetäänkö rintasyöpää jo ”kevyenä” syöpänä? ”Paljon tehtävää ennen kuin sairaus on kokonaan nitistetty”

6:15

Vaikka suurin osa rintasyövään sairastuneista paranee, tietyissä alatyypeissä ennuste on edelleen huono.

Noin joka kahdeksas suomalainen nainen sairastuu jossakin elämänsä vaiheessa rintasyöpään. Yli 90 prosenttia sairastuneista on viiden vuoden päästä elossa, ja moni parantuu pysyvästi. Siksi moni saattaakin mieltää rintasyövän ”kevyeksi” syöväksi.

– Rintasyöpä jakaantuu moneen erilaiseen alatyyppiin, ja tiedämme hyvin, että niillä on vähän erilaisia ennusteita. Koskaan ei voi etukäteen tietää, onko se alatyyppi, johon sairastuu, kiltimmin ja hitaammin käyttäytyvä vai nopeammin etenevä, HYKS Syöpäkeskuksen ylilääkäri Johanna Matsson muistutti Hyvää Elämää -lähetyksessä.

Tutkimuksiin kannattaa hakeutua aina, jos huomaa mahdollisesti rintasyöpään viittaavia oireita. Mattson myös korostaa, että vaikka rintasyövän hoitotulokset ovat Suomessa erittäin hyvät, edelleen on pieni osa potilaita, jotka eivät parane taudista pysyvästi.

– Varhaisvaiheen hyvin äkäinen tauti ja kaukoetäpesäkkeinen rintasyöpä ovat ne ryhmät, joiden hoidossa on vielä paljon tehtävää, jotta oikeasti pääsisimme nitistämään tämän sairauden kokonaan.

Mitkä ovat uusimmat tuulet rintasyövän hoidossa juuri nyt? Katso video ylhäältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja