Pidä puulattiasi kauniina – vältä nämä virheet

Puulattia pysyy vuosikaudet kauniina ja hyväkuntoisena oikean hoidon ja puhdistuksen avulla. Vältä seuraavia siivoukseen liittyviä virheitä, joilla pilaat nopeasti arvokkaan lattiasi.

Puulattian hoito ja puhdistus riippuu paljolti siitä, miten lattian pinta on käsitelty. Maalatun lattian puhdistuksessa ja hoidossa ei tarvitse olla niin tarkkana kuin öljytyn tai vahatun lattian hoidossa. Jotkut hoito- ja puhdistussäännöt koskevat kuitenkin kaikkia puulattioita, pintakäsittelystä riippumatta.

Imuroi ilman harjaksia

Imurointi saattaa naarmuttaa ja kuluttaa puulattiaa. Tästä syystä imuroitaessa imurin harjasten täytyisi olla aina esilllä. Voit myös käyttää harjaa imurin sijasta. Imuroi kuitenkin säännöllisesti – puupinnalle pitkäksi aikaa jäänyt karhea lika ja pöly voivat raapia lattiapintaa.

Pese lattia usein

Sinun ei kannata pestä puulattiaa usein: kerran kuukaudessa tai kerran kahdessa kuukaudessa riittää, ellei sitten asunnossasi pyöri jatkuvasti suuri määrä ihmisiä. Sen sijaan pidä lattia puhtaana imuroimalla, ja puhdista yksittäiset tahrat lattiasta tarpeen tullen.

Kastele lattia likomäräksi

Nykyiset puupinnat hylkivät vettä paremmin kuin vanhat puupinnat, mutta se ei tarkoita sitä, että sinun kannattaisi antaa lattioidesi tulvia pesun aikana. Kun on aika pestä lattiat, puhdista pieni alue kerrallaan kostealla mopilla tai liinalla, ja kuivaa alue nopeasti pesun jälkeen.

Pese höyryllä piittaamattomasti

Ole varovainen, kun käytät höyrypesureita. Jos lattia on käsitelty vahalla, tai sen viimeistely on vanha ja kulunut, älä käytä lainkaan höyryä puhdistukseen. Muissa tapauksissa varmista, että lattia on ehjä, ennen kuin käytät höyryä. Käytä pesussa höyrypesurin kevyintä pesutasoa. Älä pysähdy pesemään höyrypesurilla yhtä kohtaa pitkäksi aikaan, vaan liikuta pesuria reippaasti lattian poikki.

Valitse vääränlainen mattoliukueste

Kumipohjainen matto tai kuminen mattoliukueste voivat himmentää lattian kiiltoa, tai aiheuttaa jopa värimuutoksia lattiapinnassa. Suojataksesi lattiaa käytä päällekkäin huopaista mattoliukuestettä sekä kumista mattoliukuestettä niin, että huopainen liukueste osuu lattiaan.

Anna lattian kylpeä auringossa

Puulattian väri voi haalistua ja muuttua, jos se altistuu jatkuvasti auringonvalolle. Peitä ikkunat kaihtimilla tai verhoilla kun aurinko on voimakkaimmillaan, jotta lattian väri pysyisi hyvänä.

Älä kiinnitä huomiota teräviin asioihin

Tiedät varmasti, etteivät puulattia ja terävät esineet sovi yhteen. Pari terävää, mahdollisesti lattiaa vahingoittavaa asiaa unohtuu kuitenkin usein. Nämä ovat lemmikkisi kynnet sekä korkokengät. Pidä siis lemmikkisi kynnet mahdollisimman lyhyinä, ja jätä kenkäsi aina eteiseen.

Osittainen lähde: coutryliving.com

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat