Pidä astianpesukone puhtaana

Hyvän pesutuloksen edellytyksenä on, että vesi pääsee esteettä virtaamaan suihkuvarsissa ja jätesiivilän läpi. Ne vaativat säännöllistä puhdistamista. Käyttäjää helpottaa, jos koneen varusteet ovat helposti käsiteltäviä. Kalkin ja muiden saostumien muodostumisen huomaa astioihin pesun jälkeen jääneestä karheudesta, juomalasien harmaudesta ja koneen sisävaipan läikikkyydestä ja samentumisesta. Kalkkia voi kerääntyä myös suihkuvarsiin ja kuumennusvastuksen pintaan, mikäli vastus on näkyvissä.

Saostumien poistoon on osassa pesukoneita omat ohjeensa, joita on ensisijaisesti noudatettava. Työtehoseurassa on kokeiltu kalkinpoistoaineiden, sitruunahapon ja etikan kykyä poistaa saostumia. Kalkinpoistoaineet yksistään eivät pystyneet poistamaan saostumia, vaan tarvittiin lisäksi pesu normaalilla pesuaineella korkeassa lämpötilassa. Sitruunahappo osoittautui tehokkaaksi puhdistusaineeksi. Pienten saostumien poistoon saattaa riittää jo fosfaattipitoisen pesuaineen käyttö tai sen annostuksen lisääminen.

Sitruunahappoa saa apteekista. Jauheen annostus on 20-50 grammaa riippuen saostumien määrästä. Sitruunahappo annostellaan pesuainelokeroon, minkä jälkeen koneella pestään 60-65-asteisella pesuohjelmalla ilman astioita. Mikäli mahdollista, ei anneta ohjelman edetä kuivausvaiheeseen, vaan kytketään kone pois toiminnasta. Sitruunahapolla pesun jälkeen on syytä vielä uusia pesu ja käyttää fosfaattipitoista pesuainetta, jotta mahdollisesti koneen pinnoilla irtonaisena olevat pienetkin saostumajäänteet lähtevät pois.

(MTV3-Työtehoseura)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja