Orpon mukaan hallituksen päättämä 6 miljardin sopeutus ei riitä – kehysriihessä "jokainen kivi käännetään"

Pääministeri Orpo kertoo lisätietoja tulevista leikkauksista 13:21
Katso video: Näin Petteri Orpo kertoi tulevista sopeutustoimista.

Pääministerin mukaan lisäsopeutuksen tarve on 1–1,5 miljardia euroa. "Hatusta ei ole vedettävissä kania, jolla tilanne korjattaisiin."

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan hallituksen kevään kehysriihen esitysten valmistelu on käynnissä valtiovarainministeriössä.

Lisäksi hallituspuolueiden edustajista on koottu työryhmä, jonka tehtävänä on löytää päätöksistä poliittinen yhteisymmärrys. Työryhmää vetää kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matias Marttinen.

Orpo kertoi asiasta kokoomuksen puoluevaltuuston kokouksessa pitämässään puheessa lauantaina Helsingissä.

Orpo sanoi, että kehysriihessä "jokainen kivi käännetään" Suomen velkaantumisen suunnan taittamiseksi. Orpon mukaan lisäsopeutuksen tarve on arviolta 1–1,5 miljardia euroa.

Hallituksen aiemmin päättämä kuuden miljardin euron sopeutus ei siis tule Orpon arvion mukaan riittämään hallituksen tavoitteisiin pääsemiseksi.

Orpo ei kuitenkaan eritellyt puheessaan tarkemmin yksittäisiä toimenpiteitä, joilla sopeutustavoitteeseen päästäisiin.

– Jokainen meistä tietää, että hatusta ei ole vedettävissä sellaista kania, jolla tilanne korjattaisiin. Siksi rakennamme kehysriiheen hallitun kokonaisuuden. Jokainen kivi käännetään, Orpo muotoili.

"Byrokratiaa ja turhaa sääntelyä purettava"

Orpo lisäsi, että Suomen suunta ei hänen mukaansa muutu vain säästämällä, leikkaamalla ja veroja kiristämällä. Hän kuvaili hallitusohjelmaa itsessään jo kasvun ohjelmaksi, mutta kehysriihestä on odotettavissa myös lisää kasvutoimenpiteitä.

– Pysyvästi kestävää maata jalkojen alle saadaan ainoastaan luomalla vahvat edellytykset talouskasvulle. Hallitusohjelma on kasvun ohjelma, ja sen toimeenpano on ensimmäinen kasvutoimi, Orpo sanoi.

– Tilanne kuitenkin vaatii, että käymme läpi, mitä voimme tehdä vielä enemmän. Siksi tarvitsemme kehysriihestä myös kasvupaketin.

Orpon mukaan hallitus voisi tehdä esimerkiksi verotuksessa investointeja vauhdittavia rakenteellisia uudistuksia.

– Byrokratiaa ja turhaa sääntelyä on purettava yrittämisen ja investointien tieltä. Näidenkin toimien valmistelu on aloitettu, Orpo kertoi.

Juttua päivitetty kello 13.29: Päivitetty kauttaaltaan.

Lue myös:

    Uusimmat